Eftertraktad midsommarmat.

Värmen räddar sena svenska jordgubbar

De svenska jordgubbarna har varit sena i år, på grund av den kalla våren. Men nu ser det ändå ut att blir ganska gott om jordgubbar till midsommarafton, till jordgubbsodlarnas och semesterfirarnas glädje.

Hans Torstensson som odlar jordgubbar i nordöstra Skåne mellan Önnestad och Vinslöv var lite orolig ett tag för hur det skulle gå.

– Det såg rätt dåligt ut för fjorton dagar sedan, innan värmen kom. Då trodde vi nog inte vi skulle få fram mycket till midsommar, men så kom värmen för en vecka sedan och det har ju påskyndat frammognaden rejält. Så nu har vi gott hopp om att kunna leverera i stort sett vad som krävs, säger han.

Fläckvis rött på fältet
Det stora jordgubbslandet i Kålaberga utanför Önnestad är fläckvis rött. De flesta bären är fortfarande vitgröna eller möjligen lite rosa.

Än så länge plockas det inte jordgubbar i full skala på fältet. I morse plockade några av de 100 polacker som kommit för att hjälpa Hans Torstensson med skörden in en del, men nu avvaktar de.

– Det gäller att ladda upp, och försöka toppa skörden till midsommar, det är enda chansen. Vi klarar normalt sett inte av det fullt ut, utan måste komplettera med importbär.

– Men vissa år går det faktiskt. Kanske är det ett sådant år i år, vi får se, säger Hans Torstensson.

Bråda dagar inför midsommar
Hur vädret blir den kommande veckan spelar roll för hur mycket jordgubbar det blir till midsommar. Hans Torstensson hoppas på upp till 25 grader på dagarna och ungefär 15 på nätterna.

Han har bråda dagar nu. Mobiltelefonen ringer stup i ett om leveranser och priser. När det väl blir midsommar orkar Hans Torstensson knappt med att äta några jordgubbar.

– Då går vi och lägger oss, så är det vanligtvis. Vi orkar inte mer, och då har vi gjort vårt, säger Hans Torstensson, jordgubbsodlare utanför Vinslöv.

Karin Wrangborg, SR Kristianstad
karin.wrangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".