Gråvarg.

Rovdjursfrågan på väg att bli valfråga

Frågan om våra rovdjur och rätten att få försvara sina tamdjur mot rovdjursangrepp håller på att bli en ny valfråga. I fredags presenterade socialdemokraterna sitt förslag på förändringar av rovdjurspolitiken. Ett förslag som går mer i linje med den borgerliga alliansens åsikter än de nuvarande samarbets-partierna.

Vid en debatt i Bollnäs i fredags kväll deklarerade även den borgerliga alliansen att de omgående kommer att genomföra förändringar i rovdjurspolitiken om det blir borgerlig seger i valet. 

En av deltagarna i debatten var Lotta Wiringe från Värmland som har fått flera kvigor rivna av varg. Hon är mycket nöjd med att frågan nu tas på allvar av partierna. 

– Politikerna har äntligen insett att den här frågan bör tas på största allvar. Den kommer förhoppningsvis att lyftas fram ännu mer i valet, säger hon.

Alliansen enig
Den borgerliga alliansen är enig om att man måste förändra rovdjurspolitiken genom att ge djurägare rättigheter att försvara sina tamdjur även utanför inhägnaderna, till exempel jakthundar och djur på fäbodar.

Alliansen vill också att man ska få större rätt att lokalt fatta besluta i rovdjursfrågor. Dessutom vill de tillåta licensjakt på varg inom de vargtätaste områdena.

Socialdemokraterna har tidigare varit mycket splittrade i rovdjursfrågan och vilka förändringar man vill göra, men i fredags enades partiet om en rovdjurspolitik på ungefär samma linje som de borgerliga. Med ökade rättigheter att skydda sina tamdjur och att mer av beslutanderätten när det gäller rovdjursfrågor ska ligga lokalt.

Starka reaktioner
Förslag som partiet vid fredagens debatt sa sig ska driva igenom efter valet, oavsett om de är i majoritet eller tvingas samregera med vänstern eller miljöpartiet, som båda är emot en utökad rätt för att skydda tamdjuren.

Såväl vänsterpartiet som miljöpartiets representanter i rovdjursdebatten reagerade starkt mot socialdemokraternas utspel.

– Jag utgår från att det kommer bli förhandlingar, och vilket förhandlingsresultat vi når det ska man inte uttala sig om i förväg. Men från vår sida finns det ingen anledning att ändra på det just nu, säger Leif Björnlod, riksdagsledamot för miljöpartiet.

Rovdjuren ökar
Idag finns 90 procent av de stora rovdjuren på ungefär 30 procent av Sveriges yta. Värmland, Örebro län, Dalarna, Härjedalen är områden med många rovdjur, och det kommer att bli fler.

Det säger Jens Karlsson från Viltskadecenter på Grimsö forskningsstation. Han tror inte att politikernas fokusering på att utöka rätten att skydda sina tamdjur kommer att betyda så mycket i praktiken.

– Förmodligen betyder det väldigt lite eftersom i de flesta angrepp på både tamdjur och hundar så är inte tamdjursägaren eller någon annan människa med vapen i närheten, så man har väldigt begränsade möjligheter att avvärja ett angrepp.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".