Finland får ny sexköpslag

Regeringens förslag om förbud enligt svensk modell underkänns av riksdagen. Istället blir det en kompromiss. Eva Biaudet från Svenska folkpartiet menar att den nya lagen öppnar för legaliserad prostitution i Finland.

– Man kan gå omkring i riksdagens korridorer när jag går förbi och prata om sina sexköpserfarenheter. Vilket jag måste säga att jag upplever kränker mitt livsutrymme, säger Eva Biaudet.

– Något sådant skulle inte ha hänt för ett par år sedan och på det viset är jag faktiskt lite chockad. Det har inte blivit bättre helt enkelt. Trots att vi för ett par år sedan hade förfrågningar i riksdagen och då var en majoritet för att förbjuda sexköp och man var emot prostitution. Men det är något som har hänt här bakom, som jag inte riktigt förstår.

Förslag på att kopiera den svenska lagen
Ja, det hände något på vägen. Eva Biaudet är en av de riksdagsledamöter i Finland som hårdast drivit kravet på totalt sexköpsförbud á la Sverige. Länge tycktes det finnas majoritet för det och regeringen formulerade ett lagförslag, men då hade motopinionerna redan satt sig i rörelse.

Prostituerade själva deltar till exempel oftare i den allmänna debatten än i Sverige. Och argumenten för prostitution framförs ibland i medierna på, skall vi säga, mer brutalt sätt än vad vi är vana vid.

Endast sexköp vid människohandel förbjuds
Följden blev att regeringens förslag revs upp och nu förbjuds bara sexköp i anslutning till människohandel och koppleri.

Våra grannländer låter sig alltså inte helt övertygas om det svenska totalförbudets fördelar. I Norge har statsminister Jens Stoltenberg sagt sig inte tro på den svenska linjen. Högerledaren Erna Solberg verkar mer öppen.

Kanske bäddat alltså i Finland för en lag mer efter finländskt mönster. En lag som i praktiken legaliserar prostitutionen, som i Tyskland och Holland, enligt den besvikna Eva Biaudet. Och, säger hon, hur ska sexköparen veta om den han köper av är offer för människohandel eller inte.

– Och nu, då ska vi för första gången säga att det är okej om du tror att det inte handlar om människohandel. Du kan säga att här är säkert en lycklig prostituerad, det här är säkert en helt okej prostituerad, som har valt i livet, som vet vad hon gör och så vidare, säger Eva Biaudet.

– Så du kan alltså köpa en annan människa efter den här lagen. Du har fått riksdagens beskydd på sätt och vis, så upplever jag det.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".