Glass innehåller mycket luft

Flera av de kändaste glassarna i våra butiker består till hälften av luft, enligt ett test som Dagens Nyheter gjort.

En av de luftigaste glassarna är Triumf som står för 40 procent av försäljningen i Sverige när det gäller paketglass. Men på Diplom-Is som saluför glassen säger man att luften behövs för att göra konsistensen tilltalande.

– Luften är en beståndsdel i för att få fram ett önskat slutresultat. Den ska vara len på munnen, lättsmält på tungan, lätt att skopa när du tar ur den ur frysen, säger Björn Ohlson är fabrikschef på Diplom-Is.

Svenska glassälskare riskerar att få en hel del luft i paketet när de handlar sina favoriter. Märken som GB, Triumf och Crema Bella innehåller alla nästan 50 procent luft.

Stor skillnad mellan märkena
Men skillnaderna är stora. Märket Häagen Dazs innehåller bara 14 procent luft, vilket också ger en helt annan konsistens än den som Björn Ohlson, fabrikschefen på Diplom-Is beskriver. Men han hävdar samtidigt att sådan glass är mer svårsåld på den svenska marknaden.

Men att vispa in luft i glassen är naturligtvis också pengabesparande för tillverkarna vilket medges av Björn Ohlson.

Möjligt med ny märkning i framtiden
Idag finns heller ingen tydlig märkning på paketen hur mycket luft glassen innehåller. Det skulle man kunna ändra på säger Björn Ohlson.

– Det skulle kunna vara möjligt att man gör det på ett annat sätt. Men samtidigt finns det ju ett regelverk för hur man ska märka och det följer alla på samma sätt. Det vill säga att vi ska deklarera vikten, samtidigt står det att det är en tvålitersförpackning.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".