Obetald el oroar konsumentministern

Allt fler hushåll kan inte betala sina el-räkningar i tid. På tre år har antal obetalda elräkningar som går till kronofogden ökat med drygt 70 procent och de stigande elpriserna är en del av förklaringen. Konsumentminister Ann-Christin Nykvist är oroad.

– Det är alarmerande. Där ska man, tycker jag gå till botten och analysera med de här fallen vad man ytterligare kan göra för att hjälpa konsumenterna. Vi ska ju verka för att den enskilde inte behöver skuldsanering. Därför är det här viktig information att nu titta på, säger Ann-Christin Nykvist.

Uppgifterna som Ann-Christin Nykvist reagerar på är att kronofogdemyndigheten de senaste tre åren har fått in en allt stridare ström av ärenden på grund av obetalda elräkningar.

Elskulderna har ökat med 73 procent
På tre år från- 2003 till 2005 - ökade antalet betalningsförelägganden i landet från 45 000 till över 80 000, vilket är en ökning med 73 procent. Det visar en undersökning som kronofogdemyndigheten gjort.

Högt elpris en del av förklaringen
El-priset har nästan fördubblats sedan elmarknaden avreglerades för tio år sen. Och de högre priserna är orsaken till att allt fler hamnar hos kronofogden.

Det säger Bo Hesselgren är chef på Konsumenternas elrådgivningsbyrå, en fristående organisation dit el-bolagens kunder kan vända sig.

Ett vanligt förekommande fall är att el-bolagen dröjer med att läsa av elmätare i villor, vilket plötsligt kan innebär en elräkning på tusentalskronor för en enskild husägare.

– Det har ju varit ett vanligt klagomål hos oss att man har drabbats av att de här årliga avstämningarna har blivit försenade så att man ibland har fått fakturor som täcker mkt längre perioder och då kan ju kostnaderna dra iväg, säger Bo Hesselgren.

Elräkningar stod förra året för vart tionde ärende betalningsföreläggande och har därmed gått i kapp trafikförsäkringar och mobiltelefoner som de vanligaste orsakerna till att personer hamnar hos kronofogden.

Nya regler i våras
Konsumentminister Ann-Christin Nykvist anser att trenden är oroande men tror att nya bestämmelser kring konsumentskyddet kan få el-bolagen att ta större ansvar än tidigare.

– Regeringen har under den här våren lagt fram förslag till en skärpning av regler, som också har beslutats av riksdagen. Det handlar då om bland annat efter stormen Gudrun, det handlar om att få tätare mätningar och det handlar också om utformningen av räkningarna, säger konsumentministern.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".