Sommararbetare.

Sommarjobben ska bli tryggare

I en särskild kampanj kommer Arbetsmiljöverket under sommaren att göra inspektioner på olika arbetsplatser i landet för att se hur arbetsmiljön för de unga är.

– Råkar du ut för en olycka så påverkar det kanske en stor del av ditt liv, säger en av dem som driver kampanjen, Ann Eriksson på Arbetsmiljöverket i Jönköping.

Vad ska man tänka på?

– Det är viktigt att de ser till att de får en bra introduktion och en bra handledning och att man ska våga fråga.

25 procents högre risk för unga
Arbetsmiljöverkets undersökningar visar att ungdomar löper större risk att skadas än äldre. Unga män upp till 24 år, löper till exempel 25 procents högre risk att skadas än sina äldre manliga arbetskamrater.

Fokus på några särskilda branscher
Vid inspektionerna är det ungdomar mellan 16-24 år man kommer att rikta sig till och man riktar in sig särskilt på vissa branscher, till exempel, industrier, äldre- och handikappomsorg, men också caféer och restauranger.

Bröderna Jesper och Martin Rogö ska jobba på hamburgerrestaurang i sommar å de är medvetna om att det finns en del risker med jobbet.

– Det finns ju lite varm olja och sådant som kan vara lite ruskigt.

– Det har ju hänt att rån och sådant förekommer ju, Knarkare som vill ha pengar. Det skulle vara något sådant i så fall, men jag är ju inte direkt orolig.

Anna-Karin Front
anna_karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".