Väljare.

Slovakiens vinnare behöver stöd

Efter gårdagens parlamentsval i Slovakien är nu 98 procent av rösterna räknade och vänsterpartiet Smer är valets stora vinnare. Men det är ändå inte säkert att det vinnande partiet kan bilda regering.

Vänsterpartiet Smer som bildades 1999 av den nu 42-årige juristen Robert Fico fick 29 procent av rösterna, en fördubbling jämfört med förra parlamentsvalet 2002.

Slovakiens president Ivan Gasparovic kommer alltså att be Robert Fico att försöka bilda en regering. Men det är högst osäkert att det lyckas.

Supernationalister kan bli Ficos stöd
Kommunisterna åkte ut ur parlamentet, återstår två supernationalistiska partier eller att Fico lyckas övertyga ett par av de borgerliga partierna i dagens regering att byta sida. Det kan bli svårt.

Koalitionsregeringen bestående av center-högerpartier gjorde nämligen inte alls dåligt ifrån sig och fick 38 procent av rösterna.

Nuvarande premiärministern har suttit i åtta år
Om Robert Fico misslyckas med att hitta lämpliga koalitionspartners kan premiärministern Mikulas Dzurinda bilda regering.

Han är efter åtta år som regeringschef den premiärminister som suttit längst i hela Centraleuropa och det kan alltså bli en tredje mandatperiod.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".