Nästan 3000 fans bor på campingen.

Camp Sweden samlar supportrarna

Under fotbolls-VM har ett par tusen svenska supportrar bildat en egen stad på en campingplats utanför Hamburg. Campingen har blivit en bas för många svenskar och en del lämnar inte ens platsen utan följer matcherna på storbildsskärm.

En av dem som finns där är Lina Eriksson från Kungsängen utanför Stockholm.

– Jättebra stämning liksom, man får verkligen uppleva att nu är det VM och att vi svenskar verkligen hejar på vårt landslag, säger hon.

– Det känns ju som att det är en liten Sverigeby, så det är det som är trevligt.

Solen steker obarmhärtigt över campingen i Drage vid Elbes flodstrand några mil sydost om Hamburg.

Många ser matcherna på campingen
Kring ett jättelikt tält med server och storbild skärm pågår volleyboll och fotboll. Några sitter och tillverkar banderoller och flaggor till nästa match, medan andra badar i floden.

Camp Sweden kallas det här för. Omkring 3000 svenskar har bokat plats under VM, många åker härifrån till matcherna medan andra utan biljett stannar här hela tiden.

God planering bakom
Ola Johansson är en av arrangörerna. Ett halvår har han jobbat med planeringen.

– Det behövs. Jag har själv varit iväg i Portugal och där fanns en camping men inget mer. Men nu är det en nivå högre upp och det är i rätt riktning, absolut, säger han.

Men varför ska man bo på det här sättet?

– Alla är samlade på ett och samma ställe och det är bättre att alla bor här, än att några är i Köln och några i Berlin. Utan det här är samlingsplatsen. Alla är supertrevliga och tacksamma, och otroligt bra respons från alla.

– Och det har inte varit något tjafs. Här bor ändå kanske 2000-2500 svenskar, och det är allt från djurgårdare till bajrare till Malmö FF och Göteborg, men här nere håller alla ihop och det är otroligt skönt.

Daniel Rundqvist, Hamburg
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".