Tomt på mathyllorna i Gaza.

Palestinierna får återigen bistånd

Sent på lördag kväll enades ”Kvartetten ” om att den palestinska befolkningen kommer att få internationell ekonomisk hjälp med 126 miljoner dollar - nära 900 miljoner kronor.

Biståndet stoppades när Hamas vann det palestinska valet. Men nu ska pengarna gå direkt till palestinierna, utan att den Hamasledda regeringen ska kunna kontrollera pengarna.

Det är EU, FN, Ryssland och USA, det som kallas för kvartetten, som enats om ett gemensamt biståndspaket för det palestinska folket.

126 miljoner dollar
Sammanlagt ska de 126 miljoner dollar som paketet omfattar gå till bland annat sjukvård, skolor och stöd till de fattigaste.

Dessutom också till bränsle, och till, vad som det heter i ett uttalande, oumbärlig utrustning för det palestinska folket, utan att vara närmare exakt än så.

Inga biståndspengar till löner
De 160 000 palestinier som är statligt anställda och som inte fått sin lön på åtskilliga månader, hade nog hoppats på att omvärlden skulle vara med och sett till att en av del pengarna skulle gå till löneutbetalningar.

Men om den förhoppningen kan infrias är oklart eftersom ytterst lite blivit känt om själva uppgörelsen.

Inte heller har det framkommit hur de här pengarna i praktiken ska kunna gå till det palestinska folket, utan att först gå via den Hamasledda regeringen.

President Abbas är inte nöjd
Den palestinske presidenten Mahmud Abbas som tillhör Fatah, välkomnade paketet men sa samtidigt att det var otillräckligt.

Dessutom är Abbas också rädd för att biståndspaket kanske inte kan anses vara giltigt om inte pengarna går via regeringen och därmed också via Hamas.

Men för att tona ner den palestinske presidentens farhågor om att paketet kanske inte kan uppfattas som giltigt, så gick EU:s utrikeskommissionär, Benita Ferrero-Waldner, ut och sa att ”vi har försökt att hitta en lösning som alla kan ställa upp på”.

Ord som förhoppningsvis skulle lugna Mahmoud Abbas. Därmed ska pengarna nu kunna börja betalas ut inom bara några veckor.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".