Nestor Kirchner

Militärens makt i Argentina minskar

Argentinas president Nestor Kirchner skärper den civila kontrollen över militären sedan en grupp officerare offentligt försvarat det sätt som kampen mot oppositionen fördes på under åren av militärdiktaturen 1976 till 1983.

Åtgärden är den senaste i den uppgörelse med Argentinas militära förflutna som Kirchner försöker genomföra.

Bytte ut militärledningen
En av Nestor Kirchners första åtgärder som president var att byta ut praktiskt taget hela ledningen för den argentinska krigsmakten.

Upphävde amnestilagar
En annan var att upphäva de amnestilagar som gav straffrihet för de brott mot mänskliga rättigheter som begicks under den senaste militärdiktaturen mellan 1976 och 1983, då över 20 000 människor försvann.

Nu har alltså Kirchner tagit ytterligare ett steg som innebär att den civila makten över militären definitivt slås fast.

Militärens roll ska dessutom begränsas till försvaret mot yttre aggression. Hot som har att göra med terrorism, narkotikahandel och annan brottslighet ska skötas av polisen, utan inblandning av militären.

Liknande lag från 1988
I och för sig stiftades redan 1988 en lag med just den här innebörden. Men lagens tillämpning preciserades aldrig och den har därför inte haft något konkret effekt. Det är det som Kirchner nu har justerat.

Orsaken till beslutet är att grupper av uniformsklädda officerare under den senaste tiden har deltagit i offentliga möten för att hylla militärens agerande under åren av diktatur. Det vill säga det som Kirchner och det argentinska samhället i stort beskriver som statsterrorism.

Enligt den argentinske presidenten är hyllandet av statsterrorism ett brott i Argentina.

Militären kritisk
Sen demokratins återkomst 1983 har den argentinska militärens makt minskat drastiskt, den obligatoriska värnplikten har avskaffats, den militära budgeten har beskurits och sen Kirchner kom till makten har en rad nya rättegångar mot militärer inletts.

Men många militärer har konsekvent vägrat att acceptera att den civila makten står över den militära.

Kirchners försök att nu tvinga dem att göra det har stort stöd i det argentinska samhället.

Men det är knappast någon garanti för att den argentinska militärens kuppmentalitet upphör.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".