"Kunskap om surfande förälderns skyldighet"

Ökningen av mobbning och bildhantering på nätet bland ungdomar har uppmärksammats mycket. Nu vädjar Medierådet, som lyder under kultur och Utbildningsdepartementet, till föräldrar med surfande barn att skaffa sig mer kunskaper och ökad delaktighet om de internetmiljöer som barnen vistas i.

Det säger kanslichef Ann Katrin Agerbäck, som på måndag ger ut en tryckt skrift och publicerar på hemsidan internetråd till föräldrar.

– Det finns ett glapp mellan vad ungdomar gör på nätet och vad föräldrar vet om nätet. De flesta föräldrar är ganska osäkra, och därför abdikerar de ofta från sin föräldraroll.

– De vågar inte sätta gränser eller lägga sig i. Det vi försöker göra då, är att ge föräldrar lite råg i ryggen, att tänka på vissa saker och att vara nyfiken kring vad barnen gör, säger Ann Katrin Agerbäck.

Behöver mer kunskap
Medierådets handledning med tio råd till föräldrar med internetsurfande barn är en uppdaterad version av de råd som gavs ut för tre år sedan.

Idag behöver föräldrar mer kunskaper om barns vardag på nätet. Till exempel att det blir vanligare att barn utsätts för mobbning genom att bilder på barnen, och till och med intima bilder, skickas för att psyka en kompis eller gammal flickvän. Bilder som kan skickas runt eller placeras på allmänna hemsidor.

Därför behöver föräldrar stärkas i sin föräldraroll, med kunskaper om vilka konsekvenser olika handlingar får och börja tala med barnen om deras vardag. Det säger Medierådets kanslichef Ann Katrin Agerbäck.

– När man träffas vid middagsbordet ska man alltid, varje dag, fråga ”hur har du haft det på nätet idag?”. Att göra det här till ett naturligt samtalsämne inom familjen, för det händer så mycket på nätet, det är en stor del av de ungas vardag och liv, säger hon.

Uppmaning att tala med barnen
Som exempel innerhåller Medierådets tio tips till föräldrar tips om hur det går att efterforska hemdatorns utflykter på internet, vad som kan vara integritetskränkande för det egna barnet samt en uppmaning att tala med barnet om att förhålla sig kritiskt till information på nätet.

Men även vägledning om att obehaglig e-post och loggfiler kan vara viktiga att spara, eftersom det vara användbart bevismaterial i en utredning om barnet utsätts för ett brott.

”En självklar föräldrauppgift”
Ann Katrin Agerbäck anser inte bara att det är en önskan att föräldrar engagerar sig i barnens internetvardag, utan också en skyldighet.

– I föräldrarollen ingår ett ansvar, bland annat att sätta gränser och att kolla upp vad barnen gör. Det måste man också göra när det gäller internet. Alla tonårsföräldrar kollar sina barn när de kommer hem från fritidsgården på kvällen, kollar om de har rökt eller om de luktar alkohol, och vilken tid de kommer hem.

– Man måste också vara lite vaksam på att en massa saker som händer i verkliga livet också händer på nätet. Det är en självklar föräldrauppgift att ha koll på det här, säger Medierådets kanslichef Ann Katrin Agerbäck.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".