Rockar fortfarande.

Paul McCartney fyller 64

Idag fyller upphovsmannen till låten When I’m 64, ex-Beatlen Paul McCartney, precis sextiofyra. Paul McCartney skrev låten redan som tonåring och frågan är nu hur mycket av det ganska stillsamma liv som McCartney beskriver i låtens text som blivit hans verklighet.

The many years, de många åren, som Paul McCartney sjunger om i When I’m 64, har nu förflutit och på söndag fyller den förre Beatlesmedlemmen just 64.

Håret som han, enligt låttexten, tror att han ska ha förlorat vid det här laget har han ju faktiskt fått behålla.

Pysslar i trädgården
Men det finns en del annat i Paul McCartneys liv som stämmer med låttexten. Han har tre barnbarn och han sägs vara intresserad av trädgårdspyssel, ”doing the garden, digging the weeds”, sjunger han ju om i andra versen på When I’m 64”.

Han har råd med stughyran
Han sjunger också om att på ålderns höst hyra stuga på Isle of Wight om det inte är för dyrt. Helena Tejle, Beatlesfan i samma generation som McCartney, tror definitivt att han har råd.

– Han har absolut råd att hyra en stuga nu, men om han hade det då, det vet inte jag. Men Isle of Wight var ju på den tiden världens inneställe, det var dit vi i hippierörelsen åkte, säger Helena Tejle.

Du var alltså en riktig hippie på den tiden?

– Ja, jag var hippie, absolut.

Och nog har Paul McCartney råd att hyra stuga. Cirka 11,2 miljarder svenska kronor beräknas ex-Beatlen vara god för.

Men enligt Sverige Radios musikexpert Stefan Wermelin ska man inte koppla ihop låten för mycket med Paul McCartneys person.

– Jag menar, det är en bagatell. Sedan att den är rätt bra, och rätt catchy och har spelats sönder av alla radiostationer det är en annan sak. Alla låtar handlar inte om en själv, om du förstår vad jag menar. Om man gifter sig som artist och låtskrivare och skriver kärlekslåtar som artist, behöver inte frun bli avundsjuk, säger Stefan Wermelin.

Och med återstår väl bara att säga som Lars Johan Svensson, Beatlesfan och 40-talist precis som födelsedagsbarnet själv:

– Det blir ju ett stort grattis, congratulations!

Enligt uppgift kommer födelsedagsbarnet att fira sin dag tillsammans med döttrarna Mary och Stella.


Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".