USA-nej till domstolen problem för Blair

Storbritanniens lojalitet med USA har satts på nya prov, i och med att USA sätter käppar i hjulet för den nya internationella brottmålsdomstolen. Premiärminister Tony Blairs dilemma är att hitta en gyllene medelväg för Storbritannien, mellan resten av EU-länderna och USA.
Storbritannien är i likhet med övriga EU-länder starkt kritiskt till USA:s vägran att samarbeta med den internationella domstolen och till hotet att dra sej tillbaka från alla FN-uppdrag. Varken reta EU eller USA Men ordvalen är försiktiga, utrikesminister Jack Straw har visserligen kallat det "en allvarlig sak", medan premiärminister Tony Blair lagt mer kraft på att formulera sej så att han varken ska reta EU-kolleger eller amerikaner. En nödvändig balansakt eftersom Storbritannien uppfattar sej som särskilt allierat med USA, samtidigt som Blair i EU gärna vill uppfattas som en europé bland européer. Men redan före kontroversen om den permanenta brottmålsdomstolen, skrev brittiska medier flitigt om den ökande klyftan mellan Washington och London och frågade sig om vänskapen mellan Blair och Bush skulle tåla fler skiljaktigheter. Senast handlade det om Mellanösternpolitiken och synen på Arafat. Träffat Arafat Nu i veckan har Storbritanniens minister för Mellanösternfrågor till och med träffat Arafat, men Blairs kommentar var: –Det finns ingen klyfta, vår relation med USA är solid, sund och fungerar väl. De politiska åsiktskillnaderna mellan länderna är förstås uppenbara. Men premiärminister Blair lyckas än så länge stå med en fot på varje sida Atlanten. Man kan dock fundera över om en sån ställning inte blir en aning smärtsam i längden.
Olle Hägg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".