Nils Lundgren.

Första kongressen för Junilistan

I söndagens opinionsmätning får Junilistan bara 0,6 procent. Partiet verkar fortfarande ha långt till riksdagen, men partiledaren Nils Lundgren var ändå optimist i samband med att hans parti i helgen höll sin första kongress.

– Vi har redan tidigare gått till val och tre månader före valet legat på den här nivån och då gick det syndigt bra i själva valet, så det är fullt möjligt igen, säger Nils Lundgren.

Många problem inom partiet
Junilistan har sedan framgången i senaste Europaparlamentsvalet, då man blev tredje största parti, inte haft någon smekmånad. Det har varit flera avhopp och anklagelser om svågerpolitik och toppstyrning.

Men i helgen i Stockholm fick Nils Lundgren ett demokratiskt mandat att leda partiet - partiet höll nämligen sin första kongress, eller junimötet som det kallas och Lundgren valdes till partiledare.

Kaotisk mötesstämning
Men annars präglades kongressens första dag på lördagen av oordning. Hela dagen ägnades åt stadgar och formfrågor.

Till exempel om man skulle kallas för ersättare eller suppleant, om det skulle heta proposition eller förslag från styrelsen, eller huruvida de som stödjer partiet skulle kallas för medlem eller sympatisör.

Presidieordföranden Margareta Eriksson försökte hålla ordning på kongressen och så fort någon kom med ett konstruktivt förslag blev hon lättad.

Många argument för mindre överstatlighet Så småningom blev det också debatt kring sakfrågor och många ledamöter argumenterade för mindre överstatlighet och mer makt på lägre nivå.

Nils Lundgren kallade Junilistans kongress för vildsint och kaotiskt, men inte så vildsint och kaotiskt som han trott.

Förvirringen kring stadgefrågorna valde ombudet Claes Johansson från Kronoberg att tolka som positivt. Det behöver ta tid för att lägga en bra grund anser han.

– Vi ska ju gå ifrån att vara ett som jag sett innan, interimsparti, och att vara och från och med måndag vara som vilket parti som helt, organisationsmässigt. Så det är inget oroande alls, säger Claes Johansson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".