FN varnar för fullt krig i Somalia

Vapen strömmar nu in i Somalia, alltmedan den islamska milisen stärker sitt grepp över landet. FN varnar för ett fullskaligt krig igen i Somalia.

Vapen har alltid hittat sin väg in i Somalia, men nu är ökningen så markant att FN och grannländer bekymrar sig över vad som kan hända.

Alla rustar
Dagligen lossas båtar och flyg med nya vapenlaster. Och det är inte bara den islamska milisen och krigsherrarna som rustar, utan också övergångsregeringen som känner pressen från Shariadomstolarna.

Shariadomstolarnas milis har redan intagit huvudstaden Mogadishu, och det starka fästet för krigsherrarna i Jowhar, och är nu på väg mot presidentens bas, i staden Baidoa.

Afrikanska Unionen, AU, och FN har uttalat sitt stöd för regeringen.

Grannlandet Etiopien har starka intressen
Men nu verkar det som om grannlandet Etiopien har tagit saken i egna händer. Etiopiska trupper finns redan vid gränsen, en gräns där det ständigt råder strider mellan Somalisk milis och etiopisk militär.

Men nu rapporterar en radiostation i Baidoa att etiopiska trupper finns inne i Somalia, utanför staden.

Övergångsregeringen, som har ett uttalat stöd från Etiopien lät genast gripa radiojournalisterna, och Etiopien förnekar att deras trupper gått in över gränsen.

Men samtidigt har Etiopien förklarat att man inte kommer att tillåta att det bildas en fundamentalistisk islamsk stat som granne i Somalia. Liksom Jemen, som anklagas för att skeppa vapen till regeringen.

Sverige stödjer regeringen
Sverige, som ingår i en nybildad analysgrupp om Somalia, och som engagerat sig hårt för att få till stånd den här samlingsregeringen, har tillsammans med Norge, Storbritannien och USA försökt få igång samtal mellan Shariadomstolarna och övergångsregeringen, för att hitta en fredlig lösning.

För alternativet är att 15 år av anarki i Somalia, kan avlösas av ett fullskaligt krig på Afrikas horn.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".