Folkpartiet tappar många väljare

Folkpartiet går kraftigt bakåt i en opinionsmätning som presenterades i flera morgontidningar på söndagen. Partiet tappar 2,5 procent enligt mätningen och får bara 9,2 procent.

– Det är väl så att samarbetet i alliansen gör att partierna är närmare varandra än någonsin och väljarna flyttar sig lite grann mellan allianspartierna, säger Helena Dyrssen, som är stabschef för folkpartiet.

Att folkpartiet backar med tre månader kvar till valet är den enda ned- eller uppgången som är statistiskt säkerställd i morgontidningarnas Sifomätning från juni som presenterades på söndagen. Sedan undersökningen i maj har folkpartiet minskat från elva till nio procent.

Alliansen förlorar väljare till varandra
Helena Dyrssens förklaring, att det är grannpartierna i den borgerliga alliansen som börjat suga väljare från folkpartiet, får stöd av statsvetaren Henrik Oscarsson, som forskar om väljarbeteende vid Göteborgs universitet.

- Det största hotet mot den borgliga alliansen i sin kamp om regeringsmakten är att man tar väljare från varandra. Och det måste upphöra om man vill kunna vinna regeringsmakten. Man måste alltså se till att vinna framförallt socialdemokratiska väljare över blockgränsen, säger Henrik Oscarsson.

Svårt för småpartierna
I övrigt visar opinionsundersökningen att det tycks bli svårt för de små partierna att kravla över 4-procentsspärren och därmed ta sig in i riksdagen.

Junilistan ligger strax under och Feministiskt initiativ ligger strax över en procent.

Störst i den här gruppen just nu är Sverigedemokraterna, som 1,6 procent av de tillfrågade i undersökningen tänker rösta på.

Jämnt mellan blocken
Mellan blocken är det helt jämt. Och fler väljare än tidigare tycks vara osäkra på vilket parti de ska rösta på.

Henrik Oscarsson, tror att hur partierna sköter sig under valrörelsen kommer att bli helt avgörande.

– Det kan ju komma nyheter under valrörelsen, på ett helt annat sätt än vad det gjorde för 20-30 år sedan, för partierna idag de hittar på saker under valrörelsen för att överraska.

– Folkpartiet lanserade ett helt nytt integrationspolitiskt program plötsligt, mitt under valrörelsen förra gången. Väljarna har lärt sig att det kan hända en massa saker under valrörelsen som kommer att vara värt att ta hänsyn till när man funderar på vilket parti man ska rösta på.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".