Vanligare bland kvinnor.

Bruket av antidepressiva medel ökar

Användningen av antidepressiva mediciner har ökat kraftigt de senaste åren i Sverige och världen. Det är framförallt äldre och medelålders kvinnor som tar antidepressiva mediciner.

Arne Melander, professor och expert på läkemedelsanvändning, är kritiskt till hur antidepressiva medel används i Sverige.

– Ökningen är obehaglig på det viset att det inte alltid är fråga om genuina depressioner, utan det ser ut som att medlen skrivs ut mot lite av varje, ospecifika symptom. Eftersom det här är kraftfulla mediciner tycker jag, och många med mig, att det inte är särskilt lyckat, säger han.

Vanligare bland kvinnor
Ja, allt fler svenskar tar antidepressiva mediciner, användandet ökar något med åldern och det är vanligare bland kvinnor än bland män.

Elva procent av svenska kvinnor mellan 45 och 64 år tar antidepressiva medel, medan siffran för män i samma ålder är sex procent.

”Läkarna bättre på att ställa diagnos”
Uppgifterna är från 2005 och har sammanställts av Folkhälsoinstitutet.

Ordförande i Svenska psykiatriska föreningen, Anna-Maria af Sandeberg, säger att den stora ökningen framförallt beror på att läkarna har blivit bättre på att ställa rätt diagnos, och att medicinerna blivit bättre med färre biverkningar.

– Vi vet till exempel att antalet självmord har sjunkit i Sverige, under de senaste tio åren i alla fall, beroende på att vi har behandlat effektivare med antidepressiva läkemedel. Sedan att det är många kvinnor som behandlas med antidepressiva läkemedel beror ju på att det är många fler kvinnor som blir deprimerade än män, säger Anna-Maria af Sandeberg.

Finns fall av onödig ordination
Men hon erkänner att det ändå finns fall där människor ordineras antidepressiva medel i onödan.

– Den stora delen av ökningen av antidepressiva läkemedel, den är bra. Den hjälper patienter med depressiv sjukdom till ett drägligare liv.

– Men det är naturligtvis också så, att en del förskrivning sker utan att det finns en ordentlig diagnos. Det gäller kanske till en del äldre patienter, där man inte alltid har en indikation för varför man skriver ut just antidepressiva läkemedel, säger Anna-Maria af Sandeberg, ordförande i Svenska psykiatriska föreningen.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".