Kataloniens president Pasqual Maragall.

Katalonien säger ja till ökat självstyre

Invånarna i Katalonien i nordöstra Spanien sa på söndagen ett rungande ja till den nya författningen, som ger ökad regional makt. Men det låga valdeltagandet är besvärande för Socialistpartiet, som styr i Katalonien.

Katalonien kommer nu att kallas nation. Det katalanska folket har skrivit historia, säger de styrande socialisterna i Barcelona och har det andra stora partiet CiU - Samling och enhet helt på sin sida.

Nästan 74 procent röstade för och drygt 20 procent mot den nya författningen. Men mer än hälften av katalanerna deltog inte i folkomröstningen. 

Ifrågasätter giltigheten
Det fick genast de starkaste motståndarna till katalanernas självständighetskamp, de konservativa i Madrid, att tolka resultatet som svagt och att ifrågasätta dess giltighet.

Högerpartiet Partido Populars ledare, Mariano Rajoy, gjorde sin egen ekvation på söndag kväll. Han föste ihop röstskolkarna med nej-lägret och kom fram till att två av tre katalaner inte stödjer författningen.

Han vädjade därför till Spaniens premiärminister Zapatero att bromsa processen.

En urvattnad version
Men Zapatero har under vinterns infekterade debatt pressats framåt av sina socialistiska partikamrater i Katalonien och lyckats få med sig det spanska parlamentet på en urvattnad version av katalanernas ursprungsversion.

Zapatero släpper inte greppet nu. Söndag kväll sa han att ett valdeltagande kring 50 procent är normalt i folkomröstningar, och var nöjd över att Katalonien nu fått sitt erkännande.

Den spanske premiärministern har nu att finna vägar för att lösa självständighetskraven i Baskien och få slut på våldet där.

Kataloniens nya författning innebär i praktiken mer skattepengar, större kontroll över invandringen, utbildning, flygplatser och hamnar.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".