Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Eliasson hoppfull om FN:s nya råd

Publicerat måndag 19 juni 2006 kl 06.20

FN:s nya råd som ska övervaka de mänskliga rättigheterna börjar sitt arbete idag, måndag. Rådets föregångare, FN:s kommission för mänskliga rättigheter, fick stark kritik för sitt arbete. Men utrikesminister Jan Eliasson tror att det nya rådet ska fungera bättre.

– Det är lite mindre, kan bli mer effektivt. De möts oftare under året. De kan kalla in specialpersoner när man när man ser början till etnisk rensning hoppas jag. De får lämna rådet om de bryter mot mänskliga rättigheter, säger Jan Eliasson.

En förändring som genomförts är att det är FN:s generalförsamling som utser de länder som ska ingå i rådet, i kommissionen tillsattes de enligt ett rullande schema. Det ska innebära högre krav på rådsmedlemmarna.

Diktaturländer väcker kritik
För det var kritiken mot den tidigare kommissionen: att en rad diktaturländer var med och alltså skulle övervaka de mänskliga rättigheterna världen över. Men också i det nya rådet har till exempel Saudiarabien och Kina valts in.

– Ett antal stater som är kända för att inte efterleva de mänskliga rättighetskraven valde att inte ställa upp i ljuset av de krav som rådet ställer. Det var också flera sådana stater som inte fick komma in.

Sedan var det några som kom in, och det reflekterar helt enkelt det faktum att FN är en spegling av verkligheten i världen. Men jag hoppas att de som tillhör den kategorin ska utsättas för granskning och därmed fås att röra sig i en annan riktning, säger Jan Eliasson.

Du tror alltså att exempelvis Kina och Saudiarabien kan förbättra sig när det gäller mänskliga rättigheter just för att de sitter med i rådet?

– Jag tror att det är större chans att de förbättras om de är innanför rådet än om de står utanför.

Sverige inte medlem
Sverige är inte medlem i rådet men kommer bland annat via Finland att driva traditionella svenska ståndpunkter mot dödstraff, tortyr och trafficking.

Jan Eliasson kommer i sin egenskap av ordförande i generalförsamlingen att öppna rådets verksamhet. Redan vid den första sessionen kan flera konkreta mänskliga-rättighetsfall komma upp.

– Det är frågor om länder i Mellanöstern, Israel, Burma och Sudan tror jag också kommer upp, säger Jan Eliasson.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".