Sedan 1986 är kommersiell valjakt förbjuden.

Steg på vägen för kommersiell valjakt

Japan säger nu att man uppnått en ”historisk vändpunkt” i kampen för att åter tillåta kommersiell valfångst. Detta efter att internationella valfångstkommissionen antagit en resolution som kritiserar valjaktsförbudet.

Valfångstkommissionens deklaration, som antogs med knapp majoritet, kritiserar förbudet mot valjakt. Den anklagar också valar för att äta  ”enorma mängder fisk”.

En japansk talesman säger att valfångstkommissionens resolution betyder att det bara är en tidsfråga innan förbudet mot kommersiell valjakt hävs.

Men andra bedömare pekar på att kommissionens deklaration inte är bindande, att valfångstförbudet fortfarande gäller. Men de flesta är överens om att Japan och andra valjaktsförespråkare vunnit en psykologisk seger. ”Jag känner mig illamående och besviken”, sa en taleskvinna för Världsnaturfonden. 

Ignoreras av Norge
Valjaktstoppet infördes 1986, det ignoreras av Norge men respekteras av Japan och Island även om dessa båda länder dödar valar i vad man kallar forskningssyfte.

De tre länderna dödar omkring 2 000 valar om året. Passionerna är höga vid kommissionens pågående möte i lilla karibiska landet St. Kitts.

Delegater från Australien, Storbritannien och andra antivaljakts-länder har högljutt utbytt oförskämdheter mot delegater från entusiastiska valjaktsländer som Japan, Norge och Island.

Anklagas för att köpa röster
En del länder anklagar Japan för att försöka köpa röster genom ekonomiskt stöd till små utvecklingsländer. Nu är turistindustrin i karibiska länder som stöttat valfångstländerna oroliga för att turister kan komma att bojkotta deras länder.

I Japan framhålls ofta att valfångst ingår i landets kultur och att valkött är en del av mattraditionen.

Men särskilt Japans unga verkar rata valköttt, trots försök att servera rätter som valhamburgare och valkorv. Valköttsindustrin rapporterar att stora mängder osålt valkött lagras i frysrum.

Nils Horner, Tokyo
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".