Kraftiga svängningar på priset på guld

Priset på guld har svängt kraftig det senaste året med en toppnotering i mitten av maj. För den som har gått i förlovningstankar har förlovningsringen blivit bra mycket dyrare.

– För ett år sedan och till dess kanske vi har fått höja priserna 30-40 procent på den ringen, säger Mats Hellström på Hellströms Guld i Stockholm.

Den elfte maj kostade guldet över 700 dollar per ounce, det mått som används i branschen. Det motsvarar 31 gram guld.

Ändrar inte priset för ofta
Sedan dess har priset gått ner, med som mest ett par hundra dollar. Men det går inte att hänga med och ändra priset hur ofta som helst, säger Mats Hellström.

– Man försöker lägga sig på en nivå som man tror att det ska ligga, med kanske tio-femtonprocent plus eller minus. Sedan får man ta den smällen när det går upp och gå lite plus när det går ned. Man kan inte hålla på och ändra priserna hela tiden, säger han.

Större svängningar
Magnus Ericsson som analyserar gruvor och metaller på Raw Material Group säger att man ska räkna med upp- och nedgångar framöver.

– Svängningarna har blivit större när det gäller alla metaller. Det hänger ihop med att marknaden är ganska tight. Små förändringar som när det blir strejk eller när leveranser inte blir som man tänkt kan ge stora utslag.

– Men i ett lite mer långsiktigt perspektiv så har det varit en fenomenal uppgång under några år och då är det inte konstigt om man får en liten rekyl. Men jag tror att det är fel att dra några långtgående slutsatser av det här, säger Magnus Ericsson.

Det handlar alltså om 80 000 och 100 000 kronor per kilo. I fredags var guldpriset 476 dollar per ounce.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".