"Industrin har klarat globaliseringen väl"

Globaliseringen har inneburit hårdare konkurrens för industrin, men jobben har inte blivit mer otrygga. Den slutsatsen drar Industrins ekonomiska råd i en ny rapport, där Henry Ohlsson, professor i Uppsala, är en av författarna.

– Det vi ser i den här rapporten är att industrin har klarat globaliseringen väl. Man har haft en snabb ökning av produktionsvolymen. Visserligen har sysselsättningen gått ner något inom svensk industri, men det är fortfarande så att svensk industri nyanställer tills vidare, i en takt av 1,5 till 2 procent av arbetskraften varje kvartal.
– Så det sker hela tiden omfattande nyanställningar inom industrin, säger Henry Ohlsson, professor vid Uppsala Universitet.

Ljus bild för Sverige
En i huvudsak ljus bild av globaliseringen tecknar Industrins ekonomiska råd i sin rapport. Det gäller inte minst effekterna för Sverige, även om ekonomerna bakom rapporten också pekar på problem med att allt för låga investeringar är ett långsiktigt bekymmer för industrin.

På det hela taget har industrin, med sina 690 000 anställda, klarat av att ställa om inför den nya hårdare konkurrensen. Antalet nedläggningar för att flytta till lågkostnadsländer är trots allt få, konstaterar rådet.

Vad rådet särskilt pekar på, som industriföretagen är bra på, är omskolning och vidareutbildning av de anställda, säger Henry Ohlsson.

Vidareutbildning viktigt
– Här ser vi att inom svensk industri, jämfört med industrin i väldigt många andra länder, så har man en mycket mer omfattande personal- och fortsättningsutbildning. Vi vet att utbildning är ett sätt att både förebygga och lindra för individen i samband med en friställning.
Hur bra är Sverige på vidareutbildning av sina anställda jämfört med andra länder?
– Ja, vi ligger i topp tillsammans med Danmark och Norge, säger Henry Ohlsson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".