Afghanerna väljer talibaner framför USA.

Talibaner på frammarsch i Afghanistan

Under ett dygn har mer än 30 människor har dödats i två talibanattacker som är en del av en brant stigande våldsspiral i Afghanistan. Talibanerna i landet är på frammarsch inte bara militärt utan också i popularitet.

– Om valet står mellan att vara fortsatt föremål för amerikansk krigföring väljer de hellre en förtryckande talibanregim än det tillståndet. Det ser man nu också i de norra delarna av Afghanistan som jag just kom hem ifrån. Det är ändå ett otroligt starkt ställningstagande men också tydligt, säger Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Bengt Kristiansson.

Hellre talibaner än amerikaner, det är vad allt fler afghaner säger sig föredra trots att nyheterna radar upp illdåd efter illdåd med talibaner som gärningsmän. Senast på söndagen krävdes ett 30-tal liv i två attacker mot en tidigare kommunalpamp med sällskap och anhöriga.

Tusental offer
Snart är det ett tusen människor som den här våren och försommaren fallit offer för talibaner som vädrar morgonluft. Drygt 600 liv har krävts i den amerikanska militärens jakt på talibaner.

Men få som kan något om Afghanistan förundras över utvecklingen med upptrappat våld och en talibanrörelse på frammarsch.

Först är det vad talibanerna lovat ända sedan i vintras, de har fått mer back up från al-Qaida, och så är det sommarlov med ledigt från madrasskolorna i Pakistans gränstrakter och därmed mängder av nya talibanrekryter.

Men framför allt är det femte året av amerikansk ytterligare brutaliserad krigföring med förnedrande byräder, husundersökningar och kroppsvisiteringar och därmed en ökad afghansk förbittring, som ger den aldrig helt besegrade talibanrörelsen ny näring.

”Så många fel”
Afghanistankommitténs Bengt Kristiansson är alltså inte ett dugg förundrad.

– Nej, jag är mer förundrad över hur USA har kunnat göra så många fel och så många missgrepp att de har förlorat den ursprungligen gemensamma missionen som afghanerna kände att de hade ihop med USA när talibanerna jagades från makten. Men sedan har man hanterat det fullständigt felaktigt.

Samma kortsiktiga amerikanska politik vad gäller Afghanistan som när man övergav Mujaheddin efter Sovjets tillbakadragande?

– Ja, det är samma brist på insikt, brist på kunskap och kortsiktighet, säger Bengt Kristiansson.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".