Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora skillnader i vård mellan landstingen

Publicerat måndag 19 juni 2006 kl 12.48
Skillnad på vård.

Det finns stora regionala skillnader när det gäller kvaliteten och effektiviteten på den vård som landstingen erbjuder. Det visar en jämförelse av alla 21 landsting som Socialstyrelsen och organisationen Sveriges kommuner och landsting har gjort.

I undersökningen har man bland annat jämfört behandlingsmetoder, medicinska resultat och kostnader.

– Det kan handla om förebyggande vård som till exempel vaccinationer av barn där det finns påtagliga skillnader över landet. Det kan handla om resultatet av operationer och det kan handla om vad utfallet av vård och rehabilitering efter stroke och efter hjärtinfarkt, säger Kjell Asplund, Socialstyrelsens generaldirektör.

Betyg för första gången
Det här är första gången som man jämför landstingen och sätter betyg på deras vård. Syftet är att landstingen ska kunna se hur de förhåller sig till varandra, och att de som visar sig har problem ska kunna åtgärda dem.

I jämförelsen har man plockat ut flera av de vanligaste sjukdomarna som hjärtinfarkt, diabetes, stroke och olika cancerformer, och sedan jämfört medicinska resultat som överlevnad, risk för komplikationer, biverkningar m.m.

Man har också tittat på vad patienterna anser om tillgängligheten och kostnaderna för vården.
Jönköping måste se över kostnaderna
I Jönköpings läns landsting är till exempel användandet av vissa läkemedel högre än genomsnittet.
Det behöver landstinget nu göra något åt, säger Mats Borgestig, verksamhetschef för medicinkliniken i Eksjö.

– Det gäller speciellt psykofarmaka och lugnande medel. Där har vi haft ett arbete i ett antal år och vi bör intensifiera det ytterligare för att få ner den förskrivningen där den i vissa områden i vårt län är relativt högt, säger han.

Stora skillander i knäoperationer
Och det finns skillnader, både stora och små. Några exempel där skillnaderna är stora är knä- och höftledsoperationer som måste göras om, sena aborter och trippelvaccineringar av treåringar.

Andra områden där skillnaderna är stora är  spädbarnsdödlighet, där Gotland har nästan dubbelt så många dödsfall per år som Jämtland, nära fem dödfödda barn per 1 000 invånare och år. 

Områden där skillnaderna är relativt små är till exempel överlevnad i bröstcancer och hjärtinfarkt.

Flera förklaringar
Att skillnaderna kan vara så stora har flera förklaringar, enligt Kjell Asplund.

– Dels beror det i vissa fall på rena behandlingstraditioner som varierar över landet, dels har det med tillämpningen av moderna, effektiva metoder att göra.
– När det gäller patienternas sociala ställning måste man vara lite försiktig när man tolkar resultatet. Vi vet att de flesta sjukdomar är socialt skiktade, det går bättre för välutbildade. I vissa områden i landet är befolkningen mer priviligierad och då går det bättre.

Finns det någon koppling mellan hur mycket pengar man satsar och kvaliteten?

– Det kan man inte direkt se. Det finns landsting med relativt låga kostnader som i mycket av vad vi mäter har väldigt bra utfall, och det finns andra landsting med relativt höga kostnader som inte alltid nödvändigtvis är bäst.
När det gäller landstingens kostnader för exempelvis primärvården ser man att den i Gävleborg kostar nästan dubbelt såm mycket per invånare och år som i till exempel Uppsala län.

Ingen totalrankning
Av jämförelserna går inte att utläsa att något landsting är bäst eller sämst på allt, en sådan totalrankning innehåller för stora risker för fel, enligt utredarna.

Kjell Asplund tror att det är möjligt att minska skillnaderna mellan landstingen men han tror inte att de går att få bort dem helt.

– Men de kan bli mindre och det ser på de register som har varit igång länge, gett återkopplingar till vården, att skillnaderna är på väg att elimineras, säger han.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".