Militär håller vakt över den colombianska staden Medellin.

Ny högermilis beväpnar sig i Colombia

I Colombia har 30 000 inom högermilisen lagt ner vapnen de senaste två och ett halvt åren. Men nu har säkerhetstjänsten upptäckt att många beväpnat sig på nytt och varnar för en ny generation högermilis, som kan bli än våldsammare än den förra.

Våldet har minskat påtagligt i Colombia de senaste åren, men en ny våldsvåg kan vara på väg.

Den varningen kommer från den colombianska säkerhetstjänsten.

Ett dokument som nyligen överlämnades till regeringen visar att det på senare tid har bildats 22 nya grupper av högermilis med minst 2 500 välbeväpnade medlemmar.

Grupperna finns i praktiskt taget hela landet, inte minst i de stora städerna, och deras storlek varierar från 15 man till flera hundra.

Ekonomiska skäl
En skillnad med den gamla högermilisen, det är att den nya oftast inte är uniformerad och att den inte slåss mot gerillan av några politiska eller ideologiska skäl, utan enbart av ekonomiska, som när det gäller kontrollen av narkotikahandeln.

Därför finns det också exempel där gerillan, framför allt Farc, och den nya högermilisen har inlett vapenvila och i all välmening har kommit överens om att dela på makten i ett område.

En annan verksamhet som den nya högermilisen sysslar med är utpressning eller beskyddarverksamhet. Den riktas såväl mot industrier i storstäderna som mot affärsinnehavare i små avlägsna byar.

Men den nya högermilisen har också band med den gamla.

Dubbelspel
Flera av de nya grupperna, som alla har olika namn, står enligt säkerhetstjänsten under befäl av ledare som deltar i fredsprocessen och som spelar dubbelspel med regeringen.

Det har också bevisats att flera av de milisgrupper som har lagt ner sina vapen i själva verket har gömt undan stora vapendepåer för att använda i det fall ledarna anser att regeringen sviker sina löften.

Avväpningsprocessen med högermilisen är en framgång för president Alvaro Uribe, men en bräcklig framgång som kan visa sig hysa ett än värre monster i sitt sköte. 

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".