Brister i samarbete möjliggör fel i bidrag

Information som ska utväxlas mellan myndigheter för att förhindra dubbelutbetalningar av bidrag fungerar inte. Det konstaterar Statskontoret som granskat de berörda myndigheternas utbyte av information.

Men skulden är främst regeringens som sjösatt en reform utan att efteråt vara tydlig hur den ska följas. Det anser Eric Gandy, tillförordnad utredningschef vid Statskontoret.

– Regeringen har det centrala ansvaret här. Det är regeringen som har skapat förutsättningarna för det här informationsutbytet. Det finns inga mål uppställda för den här verksamheten, det finns ingen kontrollstrategi. Samarbetet mellan olika departement i de här frågorna, vilket är en förutsättning för att myndigheterna ska samarbeta, har inte heller fungerat bra, säger Eric Gandy.

Lagar ändrades
År 2002 ändrades flera lagar för att få stopp på felaktiga dubbelutbetalningar av ekonomiska bidrag, till exempel att någon kunde få sjuk- och arbetslöshetsersättning samtidigt.

Myndigheterna skulle bli bättre på att utbyta information om utbetalningar, men det har inte fungerat enligt Statskontoret som har granskat samarbetet mellan Arbetslöshetskassorna, Arbetsmarknadsverket, Centrala studiestödsnämnden och Försäkringskassan.

Saknas mål och kontroll
Statskontoret riktar kritik mot regeringen för att ingen har exempelvis ett övergripande ansvar för vem som ska få vilka uppgifter.

Ingen har heller ansvar för att rätta till om felaktiga uppgifter börjar cirkulera och för att uppgifterna sedan rättas till.

Det finns också oklarheter om vilken information som ska hämtas in, och i hur utbytet av sekretessbelagda uppgifter ska ske.

– Det är framför allt problem i regelverket. Man har inte preciserat tillräckligt noga vilka uppgifter som behövs och vilka som man får utbyta med varandra.

Men Statskontoret riktar även kritik mot myndigheterna och arbetslöshetskassorna för att de mer ser till den egna verksamheten och inte samlar in information som kunde vara till hjälp för andra bidragsgivare.

Regionala skillnader
Statskontoret pekar också på att det är stora regionala skillnader. Försäkringskassan i Östergötlands län kontrollerade i januari i år bara sju procent av de nya sjukfallen med arbetslöshetskassan för att höra om de betalat ut a-kasseersättning.

Samtidigt förhörde sig Försäkringskassan i Norrbottens län om 62 procent av de nya sjukfallen.

Och att informationsutbytet är fortsatt bristfälligt gör att felaktiga dubbelutbetalningar av bidrag fortsätter, konstaterar Eric Gandy, som nu vill se förändringar.

– Vi föreslår bland annat författningsändringar, ett fastare samarbete inom regeringskansliet mellan de berörda departementen. Vi föreslår också att de berörda myndigheterna måste se över sina rutiner för att det här ska fungera bättre, säger Eric Gandy, tillförordnad utredningschef vid Statskontoret.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".