1 av 2
Satellitbild över Nordkoreas robotanläggning från maj 2006.
2 av 2
Condoleezza Rice.

USA varnar Nordkorea för robottester

Om Nordkorea testar en ny långdistansrobot som kan nå Japan och kanske ända till USA:s västkust är det ett allvarligt brott mot ingångna avtal hävdar USA.

– Det skulle vara mycket allvarligt och en provokativ handling om Nordkorea skulle avfyra missilen, säger USA:s utrikesminister Condoleezza Rice.

Amerikanska spionsatelliter har tagit bilder som visar att en långdistansrobot av typen Taepodong 2 har tankats med raketbränsle och sannolikt kommer att skjutas upp inom kort.

Provsköt robot 1998
Nordkorea chockade världen 1998 då man provsköt en Taepodong 1 robot som flög över Japan och störtade i Stilla havet.

Eftersom Nordkorea troligen redan har kärnvapen är oron i omvärlden stor för att landet skall förse långdistansrobotar med kärnstridsspetsar och inte bara hota Sydkorea utan även Japan och USA.

Hittills har CIA bedömt att robotarna möjligen skulle kunna nå amerikanskt territorium i Alaska eller Hawaii. Men nu tror man att Nordkoreanska kärnvapen skulle kunna nå ända till den amerikanska västkusten och storstäder som Seattle och San Fransisco.

Större hot än Iran
President George Bush varnade på måndagen återigen Iran för konsekvenserna om landet inte avbryter sin urananrikning. Men Nordkorea testar långdistansrobotar utgör enligt Vita Huset ett mycket allvarligare hot.

USA:s nya försvar mot inkommande kärnvapenmissiler är ännu inte fullt utvecklat. Men man har påskyndat utplacering av anti-robot-robotar i Alaska för att möta hotet.

President Bush har de senaste dygnen talat i telefon med tolv regeringschefer om hur man ska agera mot Nordkorea.

Japan vill ha ekonomiska sanktioner om långdistansroboten skjuts iväg. Men Nordkorea är redan ett av världens mest isolerade länder. Från Pyongyang meddelar kommunistpartiets ledning att om fienderna någon gång tänder en krigsgnista kommer Nordkoreas armé och folk att skoningslöst utplåna angriparna.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".