Personalen minskas.

Old Mutual skär ner i Skandia

På tisdagsförmiddagen presenterade Old Mutual planerna för det uppköpta Skandia de närmaste åren. Vid huvudkontoret i Stockholm kommer upp till 100 personer att förlora sina jobb.

Personalminskningen är en direkt följ av att Skandia inte längre är ett börsbolag utan en del av Old Mutual, säger Julian Roberts som är Skandias VD.

– Några av funktionerna på huvudkontoret behövs inte längre, säger Julian Roberts.

Flytt planeras
Dagens stora huvudkontor behövs inte längre när Skandia förvandlas till ett betydligt mindre självständigt bolag under Old Mutual. Huvudkontoret ska dessutom så småningom lämna den nuvarande adressen Sveavägen 44 i Stockholm för mindre och billigare lokaler.

– Det är för stort för våra behov. Kontraktet går ut 2010 och då måste vi se till att få lagom stora lokaler, säger Julian Roberts.

Uppsägningar i Storbritannien
Efter 100 dagar som ägare var det dags för Old Mutual att lätta på förlåten om Skandia framtid. Som väntat handlar mycket om att spara där Skandias och Old Mutuals verksamheter överlappar varandra. Största neddragningarna blir i Storbritannien, där upp till 600 personer kan förlora sina jobb.

Old Mutual står fast vid att affären är lyckad. Så här efteråt har förväntningarna till och med överträffats, sa Old Mutuals VD Jim Sutcliff.

Skandia finns i 20 länder. Efter att ha gått igenom verksamheterna mera i detalj behålls det mesta. Bara verksamheter i Spanien och Finland avyttras.

Många köpare
Bland spekulationerna om försäljning fanns Skandiabanken med, men den kommer att bli kvar, även om det fanns gott om köpare, säger Julian Roberts.

– En av de bra sakerna med Skandia är att vi fått bud på nästan varenda del av Skandia världen runt, säger Julian Roberts.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".