EU:s Benita Ferrero-Waldner träffade den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

Biståndspengar till palestinsk sjukvård

Under sitt tvådagarsbesök i Mellanöstern har EU:s utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner träffat både Israels utrikesminister och den palestinske presidenten.

Mötena har arrangerats för att hitta en lösning på hur stödpengar på 126 miljoner dollar ska kunna nå det palestinska folket, utan att gå via den Hamasledda regeringen.

– Vi vet att det är ett delikat politiskt läge men samtidigt måste vi göra allt för att undvika en krissituation och därför försöka hjälpa befolkningen. Det är därför vi planerar för den här kanalen, för jag tycker det är viktigt att hjälpa så fort vi kan. Och för att starta någonstans, så börjar vi med sjukvården, säger Benita Ferrero-Waldner.

Pengarna ska gå direkt till behövande
Utrikeskommissionären talar om sjukvården som en del av den här så kallade kanalen som håller på att upprättas med stödpengar från EU, FN, USA och Ryssland. Pengarna ska gå direkt till vanliga palestinier istället för att först gå via Hamasregeringen.

När det gäller sjukvården har utrikeskommissionären under sitt besök försökt förmå Israel att betala ut vad hon kallar för bidrag till sjukvårdsanställda, inte lön.

Men än så länge är Israel kallsinnigt till lösningen med att kalla det för bidrag istället för lön, eftersom Israel säger sig vara rädd för att pengarna ändå hamnar i terrororganisationen Hamas händer.

Flera arbetsgrupper igång
När Benita Ferrero-Waldner lämnar Jerusalem startar nu flera arbetsgrupper med EU-diplomater och representanter för Israel att arbeta.

Tillsammans ska de försöka hitta olika slags lösningar på hur stödpaket konkret ska nå det palestinska folket och inte Hamas, och som hon säger, att det ska leda till något mer positivt i framtiden.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".