Japanska soldater har hjälpt till med återuppbyggnaden i Irak.

Japans trupper lämnar Irak

Japan har meddelat att landets trupper dras tillbaka från Irak. 600 japanska soldater har varit stationerade i södra Irak.

Enligt premiärminister Koizumi är det humanitära uppdraget nu slutfört och de japanska trupperna ska därför lämna Irak så fort som möjligt.

Till skillnad från Spaniens och nu senast Italiens beslut att lämna Irak är Japans agerande varken överraskande eller en protest mot den USA-ledda närvaron i landet.

Den japanska regeringen har haft täta kontakter med USA och beslutet har skett i samråd med de militära befälhavarna i Bagdad.

Placerade i Samawa
Japans 600 soldater är stationerade i södra Irak och har arbetat med återuppbyggnaden av regionen kring staden Samawa tillsammans med trupper från Storbritannien och Australien.

I juli tar Iraks armé över kontrollen av området och det är första gången sedan invasionen som de utländska trupperna lämnar över ansvaret av en region till irakierna själva.

Premiärminister Junichiro Koizumis beslut att skicka trupper till Irak för två år sedan väckte mycket protester på hemmaplan och sågs som en utmaning av den pacifistiska författningen.

Första trupperna på länge
Den militära närvaron i Irak har varit första gången sedan slutet på andra världskriget som Japan haft trupper i ett land i krig.

De japanska soldaterna har dock inte rätt att delta i offensiva militära operationer och de har aldrig tvingats att använda sina vapen.

Inga soldater har dödats eller skadats, men sex japanska medborgare, varav två diplomater, har kidnappats och mördats av irakiska rebeller.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".