Olofsson och Hägglund.

Centerpartiet: Vi måste bättra oss

Uppdaterad 16:35
Centern har inte lyckats få tillräckligt med kandidater med invandrarbakgrund till sina listor i valet, partiet måste bättra sig, säger partisekreteraren Jöran Hägglund. Detta efter Ekots nyhet att andelen invandrare på centerns listor är lägre än på främlingsfientliga Nationaldemokraternas och Sverigedemokraternas.

– Det är ju inte bra, vi är fortfarande inte nöjda, även om vi ökat sedan förra valet så finns det mycket kvar att göra, säger Jöran Hägglund.

Hur kommer det sig att det är så få?

– Det är väl uppenbart så att vi fortfarande är organisatoriskt starkast i de delar av landet där andelen invandrare är minst, och tvärtom.

– Men det är ingen ursäkt i sig, vi måste lägga mer kraft på att vara mer aktiva på de ställen där människor finns och på att vara ett öppnare parti så man känner sig välkommen till oss, säger han.

Hur kommer de här siffrorna se ut i nästa valrörelse tror du?

– De måste ju bli mycket mycket bättre. Det är ett tufft mål som vi satt upp gemensamt, som vi är införstådda med att man inte löser på en gång, och det är att spegla den befolkningssammansättning som finns i det område där valsedeln gäller. Men det är klart att det måste bli mycket bättre än det är nu, säger Jöran Hägglund.

Ja, trots att partiledaren Maud Olofsson vädjat till sina partikamrater att sätta upp kandidater med invandrarbakgrund på sina listor runt om i landet har centern den klart lägsta andelen invandrare bland alla riksdagspartier.

Fyra procent i kommunvalet
I riksdagsvalet i höst är det bara sex procent av centerns kandidater som är födda utanför Sverige. I kommunvalet är det bara fyra procent.

Maud Olofsson själv vill inte kommentera detta, hon har semester, hälsar den som sköter hennes presskontakter.

Ilan Sadé, som själv är född i Israel och kandiderar för centerpartiet i till regionfullmäktige i Skåne, är förvånad över siffrorna.

– Jag trodde inte det skulle vara så pass trögt, det har jobbats rätt mycket med det här från partiets rikskansli, så jag är lite förvånad att det inte ändrats mer, säger han.

Du har pratat med folk med utländsk bakgrund – hur kommenterar de centerpartiets politik?

– Folk har inte kunskap, de vet inte vad centerpartiet är för några. Det är inte så att man har en negativ utgångspunkt, utan man har ingen utgångspunkt alls. Det visar ju också på ett misslyckande från vår sida, säger Ilan Sadé.

Tror på historisk förklaring
Maritta Soininen, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, har forskat om invandrare i politiken. Hon tror att bristen på invandrare i centern delvis har historiska förklaringar.

– En förklaring är antagligen att centerpartiet aldrig varit särskilt starkt i storstadsområden, där en betydande andel personer med invandrarbakgrund bor. Inte heller har personer med invandrarbakgrund ingått i centerpartiets traditionella målgrupper som partiet har vänt sig till, säger hon.

Vad får det för betydelse för invandrares vilja att rösta på centerpartiet, om kandidater med utländsk bakgrund finns på listorna?

– Säkerligen har det en viss betydelse där, det är alltid lättare för väljare att identifiera sig med ett parti där de känner att de kan identifiera sig med de förtroendevalda och med de frågor som dessa driver, säger Maritta Soininen, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se 

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Victoria Gaunitz, research
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".