Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många jobbar efter nej till sjukpeng

Publicerat tisdag 20 juni 2006 kl 12.44

De som nekas sjukpenning av Försäkringskassan går för det mesta tillbaka till sina jobb. Det visar en undersökning som Försäkringskassan gjort.

– De allra flesta går tillbaka till en anställningssituation, några få går över till a-kassa och ännu färre går till försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag, säger Curt Malmborg, chef för Försäkringskassan.

Det är en viss ökning av dem som får försörjningsstöd. Hur tolkar ni det?

– Det är heller inte särskilt överraskande för försörjningsstöd, socialbidrag är den sista utposten när man inte kan få stöd någon annanstans. Men det är väldigt få i relation till det stora antalet som får försörjningsstöd. Så det är en mycket liten siffra, mycket mindre än som har figurerat tidigare i debatten.

Försäkringskassan säger idag nej till fler som söker sjukpenning än tidigare. En procent av alla som begär sjukpenning under får nej.

Över 3 000 har tillfrågats
Försäkringskassan frågat 3 300 personer vad som hände sedan efter att de nekades sjukpenning i slutet av förra året.

50 procent gått tillbaka till sina jobb och 25 procent har fått arbetslöshetsunderstöd. Resten lever bland annat på försörjningsstöd, eller socialbidrag som det hette förut, på föräldrapenning eller har fått sjukpenning efter en ny bedömning.

Cirka åtta procent uppgav för Försäkringskassan att de helt eller delvis saknat inkomst efter att de fick avslag hos Försäkringskassan.

Färre begär sjukpeng
Försäkringskassan redovisar också en minskning av antalet ansökningar om sjukpenning. Regeringens mål på en halvering av antalet sjukskrivna till 2008 är uppfyllt till 60 procent.

Det är helt i takt med vad som behövs för att nå målet säger Curt Malmborg.

– Den stora minskning som vi har fått av sjukfrånvaron beror framför allt på minskat inflöde, allt färre begär sjukpenning. Till en del beror det på att vi säger nej och det är klart, jag ska inte underskatta den signaleffekt som den striktare bedömningen innebär, säger Curt Malmborg.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".