Detaljerad plan i USA för krig mot Irak

I USA har en detaljerad plan för ett anfall mot Irak arbetats fram, där tiotusentals soldater och hundratals bombplan skulle attackera landet, uppger tidningen New York Times nätupplaga idag.
New York Times betonar att den amerikanska planen om en invasion av Irak är preliminär men att president Bush ska ha informerats vid ett par tillfällen - senast för ett par veckor sedan. Från luften, havet och med marktrupper ska Irak attackeras i ett massivt anfall för att störta president Saddam Hussein. Invasionen ska ske med hjälp av tiotusentals soldater, troligen via grannlandet Kuwait. Åtta grannländer får ställa upp Flygbaser ska användas i åtta närliggande länder och tusentals bombmål finns redan listade som flygplatser, vägar och fiberoptiska kommunikationscentraler förutom vapenlager och laboratorier där misstankar finns att massförstörelsevapen och missiler hålls gömda. Ingen är tillfrågad Inget av de länder som nämns i planen har formellt tillfrågats om de är villiga att ställa flygplatser och baser till förfogande, vilket understryker att invasionsplanen är preliminär. Fredliga lösningar under diskussion Inom Bush-administrationen övervägs fortfarande andra möjligheter än ett krig mot Irak för att störta Hussein. Men flertalet bland militären tror att en inhemsk kupp mot diktatorn inte skulle lyckas, inte heller att ett angrepp lokalt av något eller några grannländer skulle driva Hussein från makten. De betonar dock att en eventuell invasion inte är nära förestående, planerna har senarelagts till början av nästa år så tid finns för att skapa de rätta militära, ekonomiska och diplomatiska förhållandena. Frågan är om diplomati skulle kunna ha framgångar. FN pratar med irakisk minister I Österrikes huvudstad Wien avslutas idag överläggningar mellan FN:s generalsekreterare Kofi Annan och Iraks utrikesminister om möjligheterna för de av FN utsedda vapeninspektörerna att återvända till Irak, regimen har stoppat alla vapeninspektioner i över tre år. Hittills är utgången av de samtalen okända. Planen kan vara ett medel för att sätta press på regimen i Bagdad. Men den nämner inga tilltänkta allierade i invasionen, den säger heller ingenting om reaktionerna i Irak. Hur reagerar Saddam Hussein om det sker en omfattande amerikansk inmarsch av konventionella trupper i grannländerna. Irakierna kommer inte att bara sitta kvar på rumpan om vi transporterar in en kvarts miljon soldater, påpekar en militäranalytiker för New York Times.
Christina Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista