Lägsta juni-arbetslösheten sedan 1991

Arbetsmarknadsstyrelsens månadsstatistik för juni visar att arbetslösheten nu är nere på 1991 års nivå. Det betyder att 211 000 personer var öppet arbetslösa i Sverige i slutet av juni.
- Vi kan se en förbättring av eknonomin och den allmänna konjunkturen. Det verkar som om svackan har planat ut och att vi kan se förbättringar,, säger tillfördordnade generaldirektören vid AMS, Lars Sjöström. Dessutom påpekar han att, även om man sett fler varsel än för ett år sedan, har detta inte fått något genomslag i arbetslöshetsstatistiken. 211 000 personer motsvarar 4,8 procent av arbetskraften i juni, och den siffran är högre än i majsiffran - 3,5 procent. Det är det som brukar kallas den säsongsmässiga uppgången, på ams-språk, och betyder att fler människor söker sig ut på arbetsmarknaden när det blir sommar, och utbildningar blir klara etc.. Men jämfört med juni förra året då siffran var 5,4 procent, så visar årets junisiffra att 23 000 personer fler har fått jobb i juni i år, och årets junisiffra är den lägsta sedan 1991. Antalet personer i arbetsmarknadspolitiska program var 103.000 i juni. Det finns dock orosmoln, i form av att arbetskraften minskar totalt sett därför att allt fler lämnar arbetsmarknaden - En bidragande, och den kanske mest oroande orsaken, är att det verkar som om förtidspensioneringarna ökar. Det är inte bra när vi ser att det i framtiden kommer att behövas ett ökat arbetskraftsutbud, säger Lars Sjöström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".