Hägglund.

Kd vill ha garanti om kunskaper i svenska

Även kristdemokraterna ger sig nu in i kampen om väljarröster i storstadsförorterna och lägger fram ett storstadsprogram. Ett av förslagen är att införa en garanti om svenskkunskaper i skolan.

– Ingen elev ska lämna den svenska skolan utan att behärska svenska på ett bra sätt. Det är en förutsättning för att man ska klara sig vidare i livet, och vi vill införa en sådan garanti för att åstadkomma bättre kunskaper i svenska, för utan det har man väldigt svårt i samhället i övrigt, säger kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Men konkret, hur går det till?

– Ja, helt enkelt genom att vi politiker säger att nu är det detta som ska gälla. I fortsättningen ska alla elever som lämnar den svenska grundskolan behärska svenska på ett utmärkt sätt och då behöver vi förstärka bland annat för de allra minsta barnen, men också senare så att alla kan tala svenska och skriva svenska.

Men hur ska det gå till, ett certifikat eller får man inte lämna skolhuset om man inte är godkänd?

– Meningen är ju då att vi ska garantera att på den här skolan ska ingen lämna utan att kunna svenska.

Det är alltså inte riktigt klart exakt hur den här garantin för svenskkunskaper ska se ut.

Läggs fram på rikstinget
Men det är alltså ett viktigt inslag när partiet vill profilera sig i storstads- och förortsfrågor. Partiledningen lägger fram förslaget på kristdemokraternas riksting i Göteborg nästa vecka.

Förutom en språkgaranti i skolan vill partiet också ha språkförskolor som redan tidigt ska kunna stödja barn med särskilda behov av språkundervisning.

När det gäller den högre utbildningen vill partiet att även delar av storstädernas högskoleutbildning ska placeras i förorterna för att bredda rekryteringen till högskolan.

Partiet vill också ha en satsning på boendet i förorterna med upprustning av miljonprogramsområdet och att flera ska få möjlighet att äga sina bostäder.

Flera distrikt motsätter sig
Kristdemokraterna kanske inte är det förortsparti man tänker på i första hand och flera distrikt ute i landet är också emot förortssatsningar.

Men Göran Hägglund tror att det i storstäderna och deras förorter, och framför allt i de områden där många har utländsk bakgrund finns många som sympatiserar med kristdemokraternas politik.

– Ja, så är det. Väldigt många är främmande, lite oförstående, för den ensidiga dagispolitik som förs i Sverige och är förbluffade över att det inte finns någon valfrihet eller möjlighet för föräldrar att kunna tillbringa mer tid tillsammans med sina barn.

– Familjen är någonting som i många andra länder har en betydligt starkare ställning än i Sverige, efter åratal av en politik som har gått ut på att hålla tillbaka familjen, säger Göran Hägglund.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".