Aymara-ceremoni i presidentpalatset.

Nyårsfirande med framtidstro i Bolivia

På onsdagen firar aymaraindianerna sitt nyår. I Bolivia sammanfaller det med att kampanjen inför valet av en konstituerande församling avslutas. Valet hålls den 2 juli och många indianer väntar sig att det ska bli början till ett nytt Bolivia där indianerna står i centrum.

Machaj Mara, Aymaraindianernas nyår, har alltid firats, men i tysthet, nästan i hemlighet, som den stund då jorden får vila och samla kraft inför nästa sådd medan människorna mediterar över sin situation.

Nationell helgdag
Det är först de senaste tio åren, i takt med den bolivianska indianrörelsens starka tillväxt, som firandet har fått karaktär av nationell helgdag. 

I år kommer stora ceremonier att ske på tolv olika platser runt om i landet. 

Den viktigaste går av stapeln på aymaraindianernas gamla kultplats Tiwanaku, där president Evo Morales nyligen utsågs till de bolivianska indianernas överhuvud, och där han också kommer att delta i onsdagens ceremoni.

Oklart vilket år
Exakt vilket år som ska ta sin början är lite oklart, en del säger 3506, andra 5514 och ytterligare andra 4014. 

Eller är det kanske år 1? 

En utbredd upplevelse bland de bolivianska indianerna är att den konstituerande församling som ska väljas om en dryg vecka kommer att skriva en ny grundlag som för första gången sedan staten Bolivia bildades för 180 år sedan, kommer att ge de indianska grupperna en central roll i samhället. 

Stora förhoppningar, som inte blir mindre av att det numera är en aymaraindian som är landets president. 

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".