Allbäck och Linderoth jublar efter det första svenska målet.

Sverige möter Tyskland i åttondelsfinal

Att Sverige är klart för åttondelsfinal mot Tyskland i fotbolls-VM står klart efter 2-2 mot England på tisdagskvällen. Sverige kvitterade i slutminuterna inför jublande svenska supportrar, som efter matchen firade tillsammans med engelsmännen.

– Vad ska man säga, vilken andra halvlek de gör. Uppryckningen, det är helt osannolikt. Fansen, stämningen, det är grymt, säger Jesper Krantz.

Jesper Krantz från Uddevalla skrek i kapp med sina kamrater efter slutsignalen i Köln. Både Sveriges och Englands supportrar verkade ändå ganska nöjda.

Sviten överlevde
England spelade bitvis ut Sverige i första halvlek, men i andra ändrades bilden helt. Med det sena 2-2 målet överlevde Sveriges svit med 38 år utan förlust mot England.

Det är också klart att även Sverige går till åttondelsfinal. Marcus Allbäck gjorde Sveriges 1-1 mål.

– Det blev inget mål i förra VM så det var givetvis skönt att få göra mål, och dessutom att vi får behålla vår goa svit mot dem. Dessvärre hjälpte det inte nu, nu blir vi tvåa i gruppen ändå, så det blir Tyskland. Men det blir roligt ändå, säger han.

Återigen gör ni en betydligt bättre andra halvlek än den första, varför blir det så?

– Det är svårt att säga, jag tyckte det var väldigt väldigt varmt i första.

Var det svalare i andra?

– Jag vet inte, då var man lite mer van tyckte jag. Fick byta till en torr tröja i alla fall i pausen, och torra strumpor, så då blir man lite lättare i alla fall, säger Marcus Allbäck.

Resultatet betyder alltså att Sverige ställs mot värdnationen Tyskland i åttondelsfinalen på midsommardagen, istället för alternativet Ecuador.

Fansen inte oroliga
Med den otroliga fotbollsfeber som råder i Tyskland just nu är det en tuff uppgift. Men Jörgen Forsberg och Bännt Schmidt från Malmö var inte skrämda av det.

– Jag tror vi har alla förutsättningar där också, vi har nog lite lättare för europeiska motståndare än sydamerikanska.

– Normalt sett så slår vi tyskarna, men det är klart att tyskarna har hemmaplan och det är väl det som är problemet, säger de.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Martin Mahrlo, Radiosporten
martin.mahrlo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".