Okänt hur stort problemet är.

Samordnare ska kartlägga dopning

Efter flera uppmärksammade våldsbrott där gärningsmännen varit påverkade av dopningspreparat har regeringen beslutat att utse en samordnare för dopningsfrågor. Regeringens uppdrag går till Björn Fries som ännu inte vet hur utbredd dopningen är.

– Jag tror att det finns ett jättestort mörkertal, det vill säga en okunskap runt det här. Om det är 50, 30 eller 70 000 tror jag inte att det är någon som vet, och det blir väl en utav mina första uppgifter, att försöka satsa lite resurser och försöka kartlägga omfattningen av problemet, säger Björn Fries.

Björn Fries, som idag arbetar som regeringens narkotikapolitiska samordnare, får nu alltså i uppdrag att också samordna arbetet mot dopning.

”Jobbar i stuprör”
Idag finns flera instanser och myndigheter som arbetar med problematiken, men i många fall saknas uppgifter om vad som görs och hur omfattande problemet är.

– Det blir ju gärna så att när olika arbetsuppgifter ligger på ett antal myndigheter, kanske till och med på ett antal olika departement, att det finns en risk att man jobbar i stuprör och alldeles för lite samordnar insatserna, säger Björn Fries.

Inkörsport till tyngre droger
Dopningspreparat, till exempel anabola steroider, används främst för att bygga upp kroppen, och därmed självförtroendet. Men de kan, när de positiva effekterna avtar, ersättas av andra, tyngre droger.

I studier i USA och Sverige framgår att 10 procent av alla heroinister börjat med just anabola steroider.

Det finns inga säkra uppgifter om antalet missbrukare. Den statistik som finns pekar på fler än 50 000 användare av anabola och närmare 30 000 som nyttjar tyngre droger.

Idrottsrörelsens problem
Frågan är ett samhällsproblem, men har främst kommit att förknippas med idrotten. Riksidrottsförbundet har länge efterfrågat bättre samarbete och större insikt från regeringen i problemet.

– På myndighetsnivå har man väl inte tagit tag i problemet, eller inte velat inse problemet, säger Christina Olinder, ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommision.

Hur menar du då?

– De siffror vi har fått fram i olika sammanhang har man inte riktigt tagit på allvar, eller trott att de inte var relevanta.

Men den senaste tidens brott som kopplats samman med dopningpåverkan, senast i Haninge där en ung flicka dödades av sin styvfar, har aktualiserat frågan om en samordnare.

– Det är så lätt att kritisera och vara efterklok. Visst skulle vi ha undvikt den här typen av våldsbrott och hemska händelser. Det är väl ingen som önskar att de ska ske för att något ska hända, men samtidigt väljer jag att se det positivt att man tar det här initiativet nu, säger Björn Fries.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".