Problem inom WTO med frihandelsavtal

Om en dryg vecka äger WTO:s nästa toppmöte rum, i Geneve. Då fortsätter Sverige och de 148 andra medlemsländerna i världshandelsorganisationen att försöka komma överens om ett nytt frihandelsavtal som kan få stor betydelse för världsekonomin.

I överläggningar och förhandlingar som pågått i fyra och halvt år i den så kallade Doha-rundan finns det fortfarande skarpa motsättningar mellan rika och fattiga länder, mellan stora och små, och mellan utvecklingsländer och industriländer.

Det finns fortfarande ett virrvarr av bud och motbud som förkastas när det gäller vilka tullar, avgifter eller stöd som ska sänkas för att världshandeln med livsmedel, tjänster och industrivaror ska öka. 

Chansen till avtal finns
Ett toppmöte i vintras i Hong Kong slutade bara en hårsmån från ett fiasko, och läget nu är inte mycket ljusare. Men chansen att få ihop ett avtal finns fortfarande, tror Hans Ekdahl, som på organisationen Svenskt Näringsliv följer förhandlingarna.

– Jag tror att det fortfarande finns en femtioprocentig chans att vi får ett avtal i tid. Ett avtal som i alla fall gör att man får ordentliga tullsänkningar på alla håll som kan ge en stimulans i världsekonomin, det tror jag man kan hoppas på, säger han.

Målet är alla överens om, att det ska bli ett avtal som gör att både fattiga och rika länder ska gå ut som vinnare.

Toppmöte i Genève
Men nya hot och olyckskorpar dyker upp vecka efter vecka, inför vad som sägs bli ett avgörande toppmöte i Genève vid månadsskiftet juni-juli.

Den senaste pessimisten är en av USA:s toppförhandlare som varnar för att WTO riskerar att hamna i en nedåtgående spiral, om inte ens EU och USA kan komma överens om hus stöden och avgifterna på jordbruksprodukter ska skäras ner. 

Eller om till exempel fattiga länder inte får igenom krav på bättre tillträde till de rika industriländernas marknader.

Misslyckande får konsekvenser
Om WTO misslyckas att komma överens kan det på kort sikt få psykologiskt negativa följder på världsekonomin, men de verkliga följderna blir synliga först efter flera år.

– Det blir en sämre förväntning hos de ekonomiska aktörerna, som gör att det här kan ha en negativ effekt på investeringar. Man ser att politikerna inte längre kan hantera det här på ett gemensamt sätt som är bra för världsekonomin, säger Hans Ekdahl, som ansvarar för handelspolitiska frågor på Svenskt Näringsliv.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".