Julia Tymosjenko ser ut att bli premiärminister.

Enighet om ny regering i Ukraina

Den orangea revolutionens partier, som för snart två år sedan lyckades utmanövrera de mer proryska makthavarna i Ukraina, har nu efter många om och men enats om att bilda koalitionsregering efter valet i mars.

Den politiska krisen i Ukraina tycks vara över, i alla fall för den här gången, ska man kanske genast tillägga. För det krävdes nästan tre månaders förhandlingar för att komma överens om en ny regering. Parlamentsvalet i Ukraina hölls i mars månad.

På onsdagsförmiddagen meddelade President Viktor Jusjtjenkos parti Vårt Ukraina att de tre partier som låg bakom den folkliga resningen hösten 2004, som i folkmun kallas för den orangea revolutionen, återigen lyckats enas om att bilda en koalitionsregering.

Fick igenom nyval
Den gången, hösten 2004, lyckades den orangea revolutionens partier tillsammans med miljoner demonstrerande ukrainare få till stånd ett nyval för att få bort landets dåvarande korruptmisstänkte och mer proryske president från makten.

Men det dröjde inte länge innan de provästliga nya koalitionspartierna började bråka inbördes.

Den orangea revolutionens två främsta symboler, Viktor Jusjtjenko och Julia Tymosjenko, höll upp varandras händer framför jublande massor när presidentvalsreulstatet blev klart hösten 2004. Viktor Jusjtjenko blev president medan Julia Tymosjenko fick premiärministerposten.

Men bara ett år senare sparkade Jusjtjenko sin kvinnliga premiärminister från posten efter djup oenighet och det är ett känt faktum att de båda ogillar varandra.

Samma partier igen
Nu har samma personer och partier lyckats sy ihop en koalitionsregering på nytt. Enligt uppgifter från Ukraina blir Julia Tymosjenko återigen premiärminister eftersom hennes partigrupp fick flest röster bland koalitionspartierna.

Frågan är nu bara hur länge den här koalitionen kommer att vara. Julia Tymosjenko har ett starkt stöd bland de mer västinriktade nationalistiska krafterna i västra Ukraina. Men trots hennes västliga inriktning så har hon inte fullt förtroende i väst eftersom Tymosjenko inte visat sig vara allt för reforminriktad under sin tidigare period som premiärminister.

Investerare hoppades på annat
Många västliga investerare anklagade henne för att vara en bromskloss i fråga om att reformera och västanpassa landet.

Det finns till och med västliga investerare som hoppades på en koalition mellan de tidigare så kritiserade mer Moskvatrogna krafterna och Viktor Jusjtjenkos parti. Dessa tidigare Moskvavästliga krafter har efter den orangea revolutionen inriktat sig allt mer västerut och de har ett stort stöd inom den ukrainska storindustrin.

Bara det faktum att det dröjt hela tre månader att bilda denna koalitionsregering är ett tecken på att den här regeringen knappast är en stabil regering.

Vladislav Savic, Moskva
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".