Nordkorea erbjuder samtal om robottest

Ordkriget om Nordkoreas påstådda planer om att testskjuta en ny långdistansrobot fortsättet. Nordkorea erbjuder nu direkta samtal med USA i frågan.

– Vi har hört att USA är oroat över att vi ska börja provskjuta missiler igen, så låt oss därför lösa situationen med hjälp av diskussioner, säger Han Song-Ryol, Nordkoreas biträdande chef vid FN-delegationen i New York lite trotsigt i en intervju med en sydkoreansk nyhetsbyrå.

Nordkorea verkar alltså vilja få till direkta förhandlingar med USA om den påstådda robotskjutningen trots att landet så sent som 2002 gick med på att tills vidare stoppa framtida testskjutningar.

USA nekar
Men USA har redan genom sin japanambassadör Tomas Schieffer tydligt avböjt såna samtal och kräver istället att Nordkorea ska återkomma till de förhandlingar som tidigare pågått om Nordkoreas kärnvapenprogram som landet på senare tid bojkottat.

Det var häromdagen som bland annat USA:s och Sydkoreas säkerhetstjänster sade sig ha bevis för att Nordkorea var i färd med att provskjuta en ny typ av långdistansrobot som inte bara skulle kunna nå Japan utan även ända till USA.

Misstankar orsakar spänningar
Uppgifterna har ökat nervositeten påtagligt i både Japan och USA och ökat spänningen på den koreanska halvön. Den förre sydkoreanske presidenten Kim Dae Jung, som skulle ha åkt till Nordkorea för förhandlingar i nästa vecka, har nu ställt in resan som en direkt följd av uppgifterna om den nya roboten.

USA påstås till och med ha aktiverat sitt nationella antirobotsystem för att kunna skjuta ner missilen om Nordkorea gör slag i saken, något som den amerikanske japanambassadören åtminstone inte direkt förnekade.

Japan hotar med att ta frågan till FN:s säkerhetsråd och med ytterligare ekonomiska sanktioner mot Nordkorea.

Vissa analytiker menar att Nordkoreas agerande är ett försök att återfå internationell uppmärksamhet kring sitt atomprogram, uppmärksamhet som landet på sistone förlorat till Iran.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".