Många spetsar sina betyg på Komvux inför högskolan.

Svårare att komma in med Komvuxbetyg

Det ska bli stopp för gymnasieelevers taktik att läsa upp betyg på Komvux för att lättare slå sig in på attraktiva högskoleutbildningar. Regeringen fattar på onsdagen beslut om att ändra antagningsreglerna.

– Det har blivit allt vanligare, och på en del utbildningar till och med dominerande att man måste ha ett extra år mellan gymnasiet och högskolan och universitetet. Det är inget bra för samhället, säger utbildningsminister Leif Pagrotsky.

Hård konkurrens till attraktiva utbildningar på universiteten och högskolorna gör att många elever väljer en eller två terminer på komvux efter gymnasiet för att höja betygen.

Nya antagningsregler till högskolan
Regeringens nya antagningsregler, som ska tas i bruk om fyra år, ska stoppa den här vägen in på högskolan. Det genom att elever som tenterat upp ett par av betygen på komvux hamnar i en särskild urvalsgrupp i antagningen, och inte jämförs med dem som söker med rena gymnasiebetyg eller som läst in hela gymnasiet på komvux.

Regeländringarna kritiseras
Regeringen får idag kritik från flera politiska partier. Även riksförbundet för formell vuxenutbildning är kritiska och varnar för att enskilda elever, som blir sjuka och måste in ämnen i efterhand, kommer i kläm.

– Jag kan inte utesluta enskilda fall av det slaget. Men de som i huvudsak har sin gymnasieutbildning från komvux, det är ju där man hamnar om man är borta från en stor del av gymnasiestudierna, de kommer att ha fulla möjligheter att konkurrera om platser, säger Leif Pagrotsky.

Enligt regeringen kompletterar tre av fyra nya studenter på det här sättet för att slå sig in på populära utbildningar, som läkarprogrammet.

”Man ska få den chansen”
Lisa Wiklund i Stockholm är en av många, till skillnad från regeringen, inte tycker att dagens regler är orättvisa.

– Behöver man få ett år extra på sig, då ska man få det. Det får man ju avgöra själv, och känner man inte att man har lyckats på gymnasiet då ska man få den chansen att liksom läsa upp det man tycker man behöver, det tycker jag absolut.

– Det är ju jättebra att man kan, om man inte har klarat sig så bra i gymnasiet eller bara är skoltrött, att man kan fixa till det sedan, säger Helena Jönsson.

– Alltså det som är fel är ju att vissa kan tänka att de glider igenom gymnasiet för att de tänker att vi kan ju ta igen det senare, menar Emely Ihrfelt.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".