FN-kritik mot svensk avvisning

FN:s särskilda rapportör om mäns våld mot kvinnor, Yakin Ertürk, är kritisk till Migrationsverkets beslut att avvisa en ung turkisk kvinna och hennes lille son till Turkiet. Kvinnans pappa har flera gånger hotat att döda både henne och sonen om hon någonsin kommer tillbaka, eftersom han anser att hon vanhedrat familjen.

– Trots lagändringar i Turkiet är skyddet för kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld fortfarande svagt, säger Yakin Ertürk, som är på besök i Sverige.

Hotas till livet av sin familj
Ekot berättade i förra veckan om Fateme, som haft skyddat boende i Sverige i nära 4 år, eftersom hon hotas av sina bröder som bor här, och sin pappa som flera gånger har hotat att döda henne om hon kommer tillbaka till Turkiet, då han anser att hon vanhedrat familjen

Både Migrationsverket och tidigare utlänningsnämnden har avslagit Fatemes asylansökan, med motiveringen att turkiska myndigheter och organisationer kan ge henne samma skydd och hjälp som hon får i Sverige, att det också finns skyddsboenden i Turkiet.

Men skyddsboendena i Turkiet är få. På 80 miljoner invånare finns bara ett 20-tal skyddsboenden, i Sverige finns 180.

Nya lagar i Turkiet
Migrationsverket pekar också på de lagändringar som skett i Turkiet, men både Svenska Amnesty och flera svenska riksdagsledamöter har kritiserat avvisningsbeslutet och har pekat på att lagändringarna inte tillämpas.

När myndigheterna och rättsväsendet i stor utsträckning fortfarande står på familjens sida återstår för många utsatta kvinnor bara att stanna kvar i familjen, eller begå självmord, säger Yakin Ertürk.

Yakin Ertürk anser att myndigheterna innan de fattar beslut om att skicka tillbaka någon som utsätts eller hotas av hedersrelaterat våld till Turkiet borde skaffa sig garantier om vilken hjälp hon kommer att få, och ta reda på vart hon kan ta vägen.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".