Butiksrånen ökar i Sverige

Butiksrånen fortsätter att öka. I Sverige sker två butiksrån om dagen, det visar en granskning som Handelsanställdas förbund gjort.
Vid nära hälften av butiksrånen förra året hotades butikspersonalen med ett skjutvapen. Ofta användes även knivar eller annat hot och våld i forma av slag och knuffar. Nattöppet en av orsakerna En av orsakerna till att butiksrånen ökat tros vara att allt fler butiker och bensinstationer har nattöppet, men även att livsmedelsbutiker runt om i landet ökat sina öppettider. Enligt brottsstatistiken sker hälften av butiksrånen under kvällar och nätter. Videobutiker och kiosker drabbas I en jämförelse mellan rånutsatta butikstyper drabbas oftast Livsmedels och videobutiker, kiosker och tobakshandlare för rån. Ofta påverkade gärningsmän En tidigare studie visar att över hälften av gärningsmännen agerar ensamma och är alkohol- eller drogpåverkad.
Maria Repitsch

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".