M: Svårt att få kvinnor att ställa upp

Moderaterna är det riksdagsparti som är lägst andel kvinnor bland de partier som kandiderar inför höstens val. Från moderat håll kommenteras det här på olika sätt.

– Jag tror att vi fortfarande håller på att kämpa med den gamla stämpeln av att vara ett parti för farbröder, säger Märta Schewenius i Munkedal.

– Vi som kvinnor kanske är lite rädda för att ta steget att ställa oss på listor. Vi är lite blyga och lite rädda av oss, säger Iha Frykman i Eskilstuna.

Har det någon betydelse om det är kvinnor eller män som sitter där?

– Personligen tycker jag inte att det har någon betydelse. Vi har ju samma värdegrund som vi står på, säger Kerstin Lindvall Hedlund i Arvika.

Alla tre är aktiva i moderaterna.

Till riksdagsvalet i höst är det 37 procent kvinnor som kandiderar för moderaterna och det är en ökning om man jämför med senaste valet, men det är fortfarande lägst av alla riksdagspartier.

Ännu färre i kommunalvalet
Till kommunvalet är kvinnorepresentationen ännu lägre: 33 procent är kvinnor. Det här visar en undersökning som Statistiska centralbyrån gjort för Sverige Radio.

Flera moderater påpekar att många kvinnor gärna är med och arbetar för partiet, men själva inte vill stå i rampljuset. Andy von Essen leder moderaterna i Arvika beklagar att det är svårt att få kvinnor att kandidera.

– Att stå i bakgrunden och dra i spakarna, det är de väldigt duktiga på, och vill också gärna göra. Men att stå i offentlighetens ljus är det lite svårare att få kvinnor att ställa upp på, säger han.

Reinfeldt nöjd ändå
Men moderaternas partiledare, Fredrik Reinfeldt, ser inte att fördelningen mellan män och kvinnor är ett problem för partiet. Centrala beslut om kvotering tycker han till hör vänstern i politiken, och han vill att de som står på partiets listor är de som medlemmarna har stört förtroende för.

- Jag tycker att det i allt större utsträckning fungerar. Jag ser ju en växande andel, en allt bättre balans i den moderata representationen, och jag kan notera att när vi går till hur väljarna sedan kryssar så hjälper de ännu mer upp kvinnoandelen som de bland annat gjorde i riksdagsvalet 2002, säger Fredrik Reinfeldt.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Research: Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".