Tullens alkoholsatsning kan permanentas

Tullens satsning på att hindra den omfattande införseln och olagliga vidareförsäljningen av alkohol i landet har gett resultat. Hårdare domar för smugglarna och stora mängder alkohol har hamnat i tullens lagerlokaler.

De så kallade ölbanditerna, som enligt tullen för in mellan 200 000 och 300 000 liter starköl i landet varje dygn, kommer från hela landet.

– Vi har sett en dominans av individer som bor i Skåneområdet, men när man tittar på individernas geografiska spridning har det en spridning ända upp till Norrbotten. Dalarna ligger som tvåa i en lista på individer som håller på med den här frekventa införseln, säger Sven-Peter Ohlsson, biträdande brottsbekämpningschef på Tullverket.

Ingen skattesänkning
Den statliga alkoholinförselutredningen föreslog en skattesänkning på alkohol förra året men det blev ingen sådan. Däremot fick tullen för ett halvår sedan i uppdrag av regeringen att prioritera smugglingen av alkohol.

Antalet beslag har ökat med 15 procent och de senaste fem månaderna har tullen beslagtagit över 40 000 liter sprit, 53 000 liter vin och nästan 170 000 liter öl.

Kan bli permanent
Enligt finansminister Pär Nuder kan de extraresurser tullen fått komma att permanentas.

– Är det så att det här har varit en verksamhet som har varit framgångsrik finns det ju skäl att permanenta de här resurserna, säger ministern.

Enligt Tullverkets generaldirektör, Karin Starrin, visar resultatet av vårens satsning att resurserna behövs.

– Absolut. Vi ser ju ändå att vi förhindrar volymer att komma ut till inte minst ungdomar och fel händer. Vi kan räkna samhällsnytta på det här också, säger hon.

Samtidigt som tullens alkohollager fyllts med alkohol har tullen under de här fem månaderna tagit 300 kilo narkotika och tre ton khat.

Prövar gränserna
Även om spritfloden in över gränsen långt ifrån har upphört, har samarbetet mellan tullen, polisen och åklagarmyndigheten lett till betydligt strängare straff för dem som säljer alkoholen vidare.

– Tidigare kunde man ha kvantiteter upp till tre tusen liter öl. Nu sjunker de här kvantiteterna när man prövar sig fram och ser var rättssystemets balansnivå ligger, säger Karl Gunnheden, chef för tullens resandekontroll.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".