USA och EU möts i Hofburg.

Bush vill stänga fängelse på Guantánamo

På toppmötet mellan USA och EU i Österrikes huvudstad Wien sa George Bush att han vill stänga det beryktade fängelset på Guantánamobasen. Diskussionerna var heta inför mötet med starka påtryckningar för att frågan skulle upp när EU och USA:s ledare möttes öga mot öga.

– Förhoppningsvis kan vi skicka tillbaka fångarna. Men några av dem måste ställas inför rätta i amerikanska domstolar. De är kallhamrade mördare och kan döda igen om de släpps, sa USA:s president George Bush.

Det mesta av dagen har ändå präglats av en hjärtlig stämning under kristallkronorna i Hofburgpalatset.

Iran het fråga
En fråga som EU och USA samarbetar om är den om Irans kärnenergiprogram. Bush sa att Irans planer på att vänta till slutet av augusti med att svara på erbjudandet från stormakterna om att stoppa anrikningen av uran är ”en fasligt lång tid”.

Några tusen personer har demonstretat på Wiens gator i den 34-gradiga hettan, mest har det liknat en karneval.

Växande skepsis mot USA:s politik
USA:s president fick också frågor om växande skepsis i Europa till USA:s politik med undersökningar som visar att en majoritet i flera länder tycker att USA är största hotet mot världsfreden.

– Det är absurt. Vi försvarar oss själva men vi arbetar också aktivt med våra partners för att sprida fred och demokrati, sa George Bush, lätt irriterat.

Presidenten hastar på onsdagskvällen vidare till Ungern.

Beatrice Janzon, Wien
beatrice.janzon@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".