Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vägarbeten förlänger resan i midsommar

Kan ge längre resa.

Dagen innan midsommar är en av de största resdagarna i Sverige. Och det kan bli en längre resa till midsommarfirandet än beräknat för många, för just nu är flera stora vägarbeten igång i landet.

Vid vägarbeten leder Vägverket allt oftare om trafiken på andra vägar, för att få bort bilarna och undvika olyckor. Men det här ger ökade restider.

– Kan man leda om trafiken så ska man göra det, så de får jobba lugnt och utan trafik, säger Sören Karlsson, som arbetar med säkerhet för Vägverket i region sydöst.

Ibland kan det bli ganska långa extrasträckor för de som kör, väger man in något sådant i det här?

– Nej, det gör vi inte, det gäller arbetarnas säkerhet och också trafikanternas säkerhet.

Vägverkets statistik visar att sedan 1993 har i medeltal fyra personer omkommit varje år vid olyckor vid vägarbeten. De som omkommit är både vägarbetare och trafikanter.

Vägverket försöker minska antalet olyckor
Vägverket jobbar därför sen en tid tillbaka med att alltid försöka leda om trafiken, och det görs nu vid allt fler vägarbeten.

Det här välkomnas av vägarbetaren Mikael Swahn.

– Jag personligen skulle tycka att vi inte skulle ha någon trafik alls när vi jobbar. Flytta all trafik, så vi får jobba utan någon trafik på oss, säger han.

– Förr eller senare händer svåra olyckor och då är det någon av våra arbetskamrater som får sätta livet till.

Vägen går inte att leda undan överallt
På stora vägar som på riksväg 40 genom Jönköping mot Göteborg, går det inte att leda om trafiken vid vägarbetet. Här skiljer bara en låg betongbarriär Mikael Swahn och hans kollegor ifrån all tung trafik.

– Det är väldigt påfrestande för att man får vara på helspänn hela tiden, och hela tiden ha ögon i nacken. Och sedan så visar folk så dålig hänsyn mot oss som jobbar på vägen, de bryr sig inte om att vi är där.

Arbeten pågår över hela landet 
Vid vägarbetet på riksväg 40 är det risk för köer i midsommartrafiken och på många andra håll i Småland pågår asfaltering på vägar som gick sönder vid stormen, där kan det också bli längre restider.

I Dalarna pågår vägarbeten både kring Falun och kring Borlänge. I Stockholm har man precis dragit igång ett stort arbete i Eugeniatunneln, den stora genomfartsleden genom staden.

Seth och Ester Isaksson från Helsingborg ska fira midsommar i Örebrotrakten, och de säger sig ha förståelse för omledning vid vägarbetena.

– Vägarna måste ju underhållas. Vi hade ju en sådan bit nere i Småland runt Markaryd. Så vi körde ju knappt en mil extra, säger Seth Isaksson.

Ni känner att ni har tid med det?

– Ja, vi tar det lugnt, säger Seth Isaksson.

– Det blir ju säkerhet för dem som arbetar på vägarna också, säger Esther Isaksson.

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".