Ny europeisk livsmedelsskandal

29 grisuppfödare i Holland har använt foder som innehåller hormoner som ska få grisarna att växa snabbare, något som är förbjudet inom EU. En del av grisköttet har redan kommit ut i handeln. Myndigheterna gör nu allt för att stoppa det.
I slutet av juni upptäckte myndigheterna i Nederländerna tre gårdar där grisar hade fötts upp med foder som innehåller hormonet medroxy progesteron acetat. Hormonet påverkar könshormonbalansen och används inom läkemedelsindustrin bland annat till p-piller både för djur och människor. Nya uppfödare avslöjade Under den gångna veckan har nu antalet holländska uppfödare som avslöjats med att använda hormonfodret ökat till 29. Gårdarna är nu avstängda och myndiheterna tar prover på köttet. Allt kött som innehåller spår av hormonet ska förstöras. Tyskland drabbat Även Tyskland berörs av hormonskandalen. Över två tusen slaktgrisar från Holland till Tyskland under maj och juni. Enligt en talesman vid jordbruksministeriet i delstaten Nordrhein -Westphalen så är en stor del av grisarna redan är slaktade och köttet troligtvis redan uppätet. De tyska myndigheterna tar nu prover på fläskkött som finns i handeln för att spåra hormonköttet. Förbjudet använda hormoner Skälet till att blanda hormoner i fodret är för att grisarna ska växa till sig snabbare. Men inom EU är all anvädning av hormoner i djurfoder förbjuden. Ny skandal på kort tid Detta är ännu en livsmedelsskandal på kort tid. Nyligen hittades förbjudna bekämpningsmedel i vad som skulle föreställa biodynamiskt odlade produkter i Tyskland.
Stefan Winiger, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".