Nils Lundgren.

Medelålders män dominerar Junilistan

Bilden av Junilistan som ett smalt elitparti får stöd i Statistiska centralbyråns undersökning av valets kandidater. Kandidaterna i riksdagsvalet är få, och partiet domineras starkt av män i medelåldern.

En man från Sverige, över 50, som är välutbildad, tjänar bra och bor i villa. Det är inte bara en beskrivning av partiledaren och nationalekonomen Nils Lundgren, utan också av den typiske kandidaten för Junilistan.

Junilistan har en högre andel kandidater över 50 än något riksdagsparti på sina valsedlar, enligt Statistiska centralbyrån. Kvinnorna är knappt tre av tio på listorna, färre än inom något riksdagsparti. Invandrarna är få. Åtta av tio av partiets kandidater har läst vidare efter gymnasiet, det överträffar alla riksdagspartierna. Inkomsterna är goda. Men Nils Lundgren gillar inte när Junilistan kallas elitparti.

– Hur man än ser ut får man attacker på sig för det ena och det andra, men där skulle jag nog säga att det mest slående är inte det där utan att det är så enormt många småföretagare.

Ska man vara lite elak så kan man säga att det är många som ser ut som Nils Lundgren?

– Ja, jag skäms inte för att finnas. Man måste också komma ihåg att i Sverige som ju är oerhört åldersfascistiskt sådant här. Det anses självklart att har man fyllt 65 ska man inte sitta i riksdagen, säger Nils Lundgren.

För få kvinnor
Junilistan har inga medlemmar och skiljer sig starkt från riksdagspartierna. Nils Lundgren har länge anklagats för toppstyrning, även av personer som tidigare sympatiserat med Junilistan. Men han bedyrar att han inte lagt sig i vilka som hamnat på listorna - de har tagits fram av lokala kommittéer i partiet. Men partiet centralt har tryckt på för att få in fler kvinnor på listorna, säger han.

– Det är alldeles för få kvinnor, det håller jag med om. Men inte därför att kvinnor har utestängts, utan man får helt enkelt fråga kvinnor ute i landet: Varför är det så här?

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Research:
Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Mer om småpartierna i Sveriges Radios undersökning på sverigesradio.se/valet  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".